Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ANA BRNABIĆ U KRAGUJEVCU: SRETENJSKI USTAV – SLOBODA, NEZAVISNOST I MIROLJUBIVOST

Srbija
Snapinsta.app 426825268 1160185055350431 1795404257156989630 N 1080

Ana Acan

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na tradicionalnoj Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu da je Sretenjski ustav proklamovao temeljne vrednosti našeg naroda – slobodu, nezavisnost i miroljubivost.

“Ideje i ideali sadržani u Sretenjskom ustavu odlučno su i javno proklamovali temeljne vrednosti koje već vekovima baštini naš srpski narod. Sloboda, nezavisnost, miroljubivost samo su neki od ideala vešto inkorporiranih u sadržaj Sretenjskog ustava”, rekla je Brnabić u Sretenjskoj besedi.

Brnabić je podsetila da se ceremonija dešava u istorijskom prostoru stare Narodne skupštine u kojoj je na ovaj dan 1835. godine proglašen Sretenjski ustav, koji je, kako je rekla, prvi osnovni i temeljni pravni akt naše otadžbine, “zalog naše državnosti i nezavisnosti, bedem naše slobode”.

“Stoga mi dozvolite da sa vama podelim osećanje istinske počašćenosti i odgovornosti, zbog toga što sam u prilici da se na nacionalni praznik svim našim građanima obratim upravo sa ovog, samog izvorišta novovekovne srpske državnosti i ustavnosti”, poručila je Brnabić.

Podsetila je da Sretenjski ustav nije bio isključivo prvi osnovni pravni akt Srbije, već i jedan od tadašnjih najdemokratskijih ustava u čitavoj Evropi.

“Teritorijalno mala, ali duhom, slobodarstvom, nepokornošću i vizijom snažna kneževina Srbija, iznedrila je na ovom mestu jedan od najznačajnijih pravnih spomenika Evrope celokupnog XIX veka”, navela je Brnabić.

Rekla je da je Srbija među retkim državama u svetu, ukoliko ne i jedina, koja svoj nacionalni praznik slavi u spomen na dva prvorazredno značajna istorijska događaja koji su se odigrali istog dana, istog meseca, u dvema različitim godinama.

Pročitajte još: