Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

BAJIĆ: GRAĐANI VERUJU DRŽAVI, JER DRŽAVA RADI ZA NJIH

Mačva, Srbija
Yb 2

Ana Acan

Narodni poslanik i član GO SNS, dr Živan Bajić tokom gostovanja na Televiziji „As“ ističući prirodni potencijal koji poseduje Srbija u vidu rudnog bogatstva, naglasio je da bi odricanje naše zemlje od litijuma bilo isto kao kada bi bili zemlja koja ima izlaz na more, a odlučimo da ne želimo da se bavimo lučkim poslovima i turizmom smatrajući da će turisti zaprljati naše more ili zagaditi naše plaže.

„Našoj zemlji je Bog dao ovaj mineral, koji je na našu sreću u ovom trenutku potreban celom svetu. Mi posedujemo nalazište tog minerala i bilo bi neozbiljno odbaciti tek tako ovaj projekat. Smatram da ga treba sagledati sa svih strana i da su ekonomski benefiti više nego očigledni. Litijum se nalazi u središtu globalnih napora za izgradnju zelene ekonomije, a ležište Jadar sa svojim kapacitetima može Srbiji obezbediti ulogu strateškog snabdevača Evrope i sveta“ ističe Bajić.

„Predviđeno ulaganje u Projekat „Jadar“ premašuje 2,5 milijardi evra, što bi u novijoj istoriji Srbije bila najveća grinfild investicija. Od poreza, rudne rente i slično u budžet Srbije slivalo bi se na godišnjem nivou 180 miliona evra. Samo Loznica prihodovala bi preko 25 miliona evra. Zamislite kakva bi Loznica bila za desetak godina sa takvim mogućnostima za ulaganje u putnu i komunalnu infrastrukturu, škole, sportske objekte, zdravstvenu zaštitu…“

Na izgradnji rudnika bi bilo angažovano preko 3.500 radnika, a u samom rudniku radilo bi više od 1.100 ljudi sa zaradama koje su daleko iznad proseka u Srbiji, rekao je Bajić i dodao da je jedan od najvećih ekonomskih efekata iskopavanja litijuma privlačenje drugih investitora u Srbiju, poput proizvođača katoda, litijumskih baterija, električnih automobila. Ukupan ekonomski efekat povezivanjem svih ovih grana industrije je oko 20 hiljada novih radnih mesta u Srbiji.“

„Ja lično verujem svojoj državi i predsedniku Aleksandru Vučiću. Svedoci smo da se u proteklih 12 godina veliki napori ulažu u očuvanje životne sredine i stav države je da bez obzira na ekonomske efekte ovaj projekat se neće sprovoditi ukoliko će imati bilo kakav štetan uticaj na zdravlje ljudi. I ja brinem o svojoj deci i sebi, živimo blizu i smatram da je dobro što je Rio Tinto predstavio nacrt Studije uticaja na životnu sredinu, na kojoj je radilo preko stotinu domaćih i inostranih eksperata u ovoj oblasti.

„Veoma je neozbiljno posmatrati projekat na površan način kao što to čini opozicija pokušavajući da pridobije političke poene i da plašeći ljude, koji nisu dovoljno upućeni, izazovu nemire u Srbiji. Oni su davali dozvole, menjali zakone o rudarstvu, a sada su naprasno protiv tog projekta. Navodili su da Nemačka ne želi da iskopava litijum, već da će to raditi u Srbiji kako bi sačuvali svoju zemlju, a sada vidimo da se u Evropi na preko 20 mesta vrše istraživanja, a samo u Nemačkoj će vrlo brzo biti otvorena dva rudnika za iskopavanje litijuma“, kaže Bajić.

Nakon objavljivanja nacrta Studije uticaja na životnu sredinu sve je transparentno i svi stručnjaci i građani treba da učestvuju u javnoj raspravi. Država sigurno neće odobriti projekat dok se ne sprovedu javne rasprave i dok svoje mišljenje ne kažu stručnjaci iz oblasti ekologije i građani. Siguran sam da će projekat biti odobren tek ako se utvrdi da nema nikakvih negativnih efekata na životnu sredinu i kad se građani budu složili sa tim, ističe Bajić.

Pročitajte još: