Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

BEOGRAD: OBELEŽEN SVETSKI DAN AUTIZMA – PRISUSTVOVALA I DECA IZ ŠAPCA

Mačva, Srbija
1711974929056

Ana Acan

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, pod pokroviteljstvom supruge predsednika Republike Srbije Tamare Vučić, organizovalo je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana autizma, prikazivanje filma “U drugačijem tonalitetu” u zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu.

1711974815279

Međunarodni dan autizma obeležava se svakog 2. aprila. Procenjuje se da u Evropi trenutno živi oko sedam miliona osoba koje imaju neki od poremećaja autističnog spektra. U našoj zemlji, prijavljivanje u Registar dece sa smetnjama u razvoju počelo je sredinom 2022. godine. Za prvih godinu dana evidentirano je 895 dece sa autizmom.

1711974815231

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić je navela da je shvatila da je to širok spektar ljudi, od onih potpuno funkcionalnih, koji sve mogu sami, koji su vrlo samostalni, natprosečno inteligentni, beskrajno talentovani, pa do onih koji žive u nekom svom svetu, skrivenom i tajnom, koji ne žele da podele sa nama.

1711974815238

“Osobe sa autizmom jesu drugačije, ali kao što smo svi mi drugačiji, tako se i oni međusobno razlikuju. I na nama je kao društvu i zajednici da obezbedimo prostor u kom će oni moći da tu svoju različitost iskažu, da prepoznaju i realizuju sve svoje talente”, istakla je Vučićeva.

Događaju su prisustvovali i mališani iz Šapca, koje je predvodila članica Gradskog veća za brigu o porodici, posebnu zaštitu dece i rodnu ravnopravnost, Mina Mijailović.

1711974815261

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je okupljenoj deci da je plava boja njihova boja i da ona simbolizuje vedro nebo, lepo raspoloženje, radost i vedrinu.

“Družeći se sa vama, sa osobama koje imaju neke simptome iz spektra autizma i sa vašim porodicama, shvatila sam koliko ste ne samo posebni, nego koliko ste bolji od nas drugih koji imaju ponašanja i načine funkcionisanja koje ima većina ljudi. Vi ne znate za zlo, vi vidite samo dobro u ljudima. I upravo je to ono što treba da naučimo od vas i vaših porodica”, rekla je Kisić.

1711974815346

Film “U drugačijem tonalitetu” je dugometražni dokumentarni film koji istražuje prihvatanje osoba iz spektra autizma. Priča prati novinarku koja ima autističnog sina i njenu potragu za shvatanjem kako će se društvo ponašati prema njenom sinu kada ona više ne bude tu. Projekciji filma je prisustvovala i ministarka kulture Maja Gojković.

Izvor: Tanjug

Foto: Privatna arhiva

1711974929056

 

 

Pročitajte još: