Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

Bog se javi! Bogojavljensko plivanje u Šapcu tačno u podne

Mačva, Srbija
Bogojavljenje

Ana Acan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje u spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu. Praznik je ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Bogojavljenje predstavlja jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Bogojavljenje 2

Danas se pozdravlja rečima: “Bog se javi” ili “Hristos se javi”, a otpozdravlja sa “Vaistinu se javi”. Bez obzira u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti, a ovim praznikom završavaju se Nekršteni dani, započeti na Božić. Na ovaj dan osveštava se voda koja se nosi kući i pije za bolje zdravlja i prosvećenje duše i tela. Bogojavljenska vodica se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u domovima. Hrišćanstvo uči da se bogojavljenska vodica nikada ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na kompleksu „Starog grada“

Po tradiciji na Bogojavljenje se organizuje plivanje za Časni krst. Pliva se deonica od 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Veruje se da je na Bogojavljenje dobro okupati se u reci radi boljeg zdravlja.

Na kompleksu „Starog grada“ na reci Savi u Šapcu oko 60 najhrabrijih građana učestvuje u ovogodišnjoj manifestaciji, a organizatori po tradiciji očekuju i veliki broj posetilaca. Među zainteresovanim za plivanje prijavljeno je i dete od tri godine, kao i žena od 75. Ove godine organizatori obeležavaju dve decenije plivanja za časni krst na Savi kod Šapca.

Bogojavljensko plivanje
Bogojavljensko plivanje – foto arhiva: TOŠ

Pročitajte još: