Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

BRATUNAC: OBELEŽAVANJE 32 GODINE STRADANJA SRBA U PODRINJU

Srbija
Sveta Arhijerejska Liturgija

Ana Acan

U Crkvi Uspenja Presvete Bogodorice u Bratuncu patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejska liturgija, u okviru obeležavanja 32. godišnjice stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju. Liturgiji i obeležavanju godišnjice prisustvuju premijer Srbije Miloš Vučević i najviši zvaničnici Republike Srpske – predsednik Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske, Radovan Višković, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske. Prisutni su i ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić, zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović, ruski asmbasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i veliki broj vernika, prenosi Srna.

StevandiÆ, VuÈeviÆ I Dodik

U Bratuncu su danas i načelnici opština regije Birač, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas u besedi nakon liturgije u Crkvi Uspenja Presvete Bogodorice u Bratuncu da se srpski narod ni milom ni silom neće odreći svoje pravoslavne vere, sebe i svoga.

Sveta Arhijerejska Liturgija

“Mi znamo šta znači krst Hristov i poći za njim i opredeliti se za njegove vrednosti. To znači i smetnju nekima koji bi hteli sebe da nametnu kao neko pravilo, da se njima pokorimo i usvojimo njihov sistem vrednosti”, rekao je patrijarh nakon liturgije koju je služio u okviru obeležavanja 32. godišnjice stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju, prenosi Srna.

Sveta Arhijerejska Liturgija

Patrijarh je ukazao da se srpski narod danas sabrao na svetoj liturgiji moleći se Bogu da bude jedno sa Hristom i među sobom i ne dozvoljavajući da veštačke, neispravne i nepravedne granice mogu biti nešto što je distanca među njim.

Naveo je da je pravoslavna vera od Svetog Save do danas oblikovala i izgrađivala srpski narod da bude ono što jeste, uobličila ga onako kako sebe zna i kakvog ga zna drugi svet.

Porfirije

“Krst Hristov je naše ime i prezime i pokazuje da smo jedno, da imamo neraskidivo jedinstvo sabirajući se na svetoj liturgiji i da ostvarujemo i potvrđujemo kroz Hrista i pravoslavnu veru”, rekao je srpski patrijarh.

Istakao je da smo zato jedno ne samo onda kada živimo u okvirima jedne granice, već gde god da se nalazimo.

“Mi potvrđujemo pripadanje svetosavskom srpskom narodu, a Hrist nas spaja u jedno”, naveo je Porfirije.

Nakon Svete arhijerejske liturgije krenuće litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gde će u 12.00 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča. Nakon parastosa zvaničnici će položiti cveće i vence.

U Bratuncu se danas obeležava 32. godišnjica stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju. Za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju do sada niko nije odgovarao.

Izvor/Tanjug

 

 

 

Pročitajte još: