Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

BRIGA IH ZA NAROD NA KIM Dok Kurti kidnapuje Srbe, opozicionari prave pakt za rušenje Vučića

Srbija
F6i5wrpxsaagp R

Jelena Đondović

Četvrtak, 21. septembar. Evo ko šta radi: Aleksandar Vučić u Njujorku bije tešku bitku za Srbiju i očuvanje našeg teritorijalnog integriteta, Aljbin Kurti progoni, hapsi i kidnapuje Srbe na Kosovu i Metohiji, deo srpske opozicije u Beogradu potpisuje sporazum o zajedničkom rušenju Vučića.

Iz ovog trougla, uz samo mrvicu logike, može se izvući više nego jasan zaključak, a on glasi: najmanje dva od tri aktera bave se istom stvari, samo svako na svoj način. Da pojednostavimo, Kurtiju i opozicionarima cilj je manje-više isti, srušiti Vučića, a onda će, misle oni, sve drugo lako…

Organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ danas u Skupštini Srbije potpisali su dokument koji su nazvali Dogovor za pobedu. Između ostalog, taj sporazum podrazumeva zajedničku kampanju za izlazak na izbore, a nisu isključili ni mogućnost zajedničkog nastupa na jednoj listi na narednim izborima. Dogovor su potpisali predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović (u međuvremenu je drugi kopredsednik Aleksandar Jovanović Ćuta demonstrativno napustio stranku zbog svađe sa Zelenovićem i otimačine oko Fejsbuk stranice), potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, predsednik Narodnog pokreta Miroslav Aleksić, kao i šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović.

Lazović je na konferenciji za novinare tvrdio da se Srbija nalazi, kako je rekao, u dubokoj društveno-političkoj krizi iz koje su jedini izlaz izbori.

– Nakon više meseci protesta, postalo je jasno da vlast nema nameru da ispuni zahteve protesta i zbog toga zahtevamo hitno održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine – rekao je Lazović u parlamentu, zaboravivši svesno da pomene da je ista ova opoziciona kamarila predala u Predsedništvu Srbije zahtev adresiran na Aleksandra Vučića, u kojem traže da se do kraja godine raspišu (pazite, ne održe, nego raspišu) izbori, što uz poštovanje zakonske procedure znači da bismo, ako se usliši njihova želja, na birališta morali najkasnije početkom marta.

Ne čude, naravno, njihova prevrtljivost i stalno menjanje stavova, kad se zna da su četiri meseca kao pokvarene ploče ponavljali da ih izbori ne zanimaju, pa čak i da će pozvati narod na ulice ako ih Vučić raspiše (citiramo Lutovca), a sad ih zvanično traže. Što bi se reklo, od koga je, dobro je.

Nego da se vratimo na ono sa početka teksta. Za dan potpisivanja sporazuma, prozapadni opozicionari izabrali su, očigledno namerno, dan kada Vučić treba da se obrati na zasedanju 78. Generalne skupštine UN u Njujorku. Dakle, u danu kada ceo svet treba da čuje glas Srbije o teroru nad Srbima na Kosmetu. I dan nakon što je Kurti, ponovo bez ikakvog razloga, uhapsio trojicu Srba, zbog navodnih zločina počinjenih pre 30 godina. Bezumnik iz Prištine, svakako, bolju podršku za svoje sulude namere od ove koju je dobio iz Beograda nije mogao ni da zamisli.

Kako je poručio ministar finansija Siniša Mali, sramno je to što je opozicija uradila:

Siniša Mali
Foto: MPS

– U danu kada predsednik Vučić ima veliki govor u UN, govor koji treba da nam pomogne ili da objasni ili da se izbori za našu situaciju oko KiM i naš narod na KiM, opozicija kaže: „E sada mi potpisujemo sporazum za rušenje Aleksandra Vučića“. U danu kada svi treba da pokažemo jedinstvo, kada treba svi da se borimo da sačuvamo Kosmet, kada svima to treba da bude cilj, oni su našli da potpisuju sporazum za rušenje Vučića.

 

Jeremić: Izdali ste građane!

Iz sporazuma je (očekivano) isključena Narodna stranka (NS) na čijem je čelu i dalje Vuk Jeremić, uprkos svim pokušajima Miroslava Aleksića da ga smeni, zbog čega je Aleksić na kraju, sa svojim pristalicama, napustio NS. Jeremić je odmah prozvao potpisnike nazvavši ih političkim lešinarima.

Naime, Narodna stranka saopštila je da nije potpisala „pakt“ dela opozicije, ocenjujući da su takvi pokušaji politizacije uništili proteste i da su građani obmanuti.

– Ispostavilo se da su protesti poslužili delu organizatora kao odskočna daska za predizbornu kampanju – ističe se u saopštenju te stranke. NS je navela da nije potpisala ni prethodne dve inicijative opozicije, jer je organizatorima protesta „Srbija protiv nasilja“ na prethodnim sastancima jasno rekla da se izričito protivi političkom „lešinarenju“ nad buntom naroda posle dva masovna ubistva.

 

Pročitajte još: