Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

BRNABIĆ: RANG LISTA FAJNENŠAL TAJMSA VELIKO PRIZNANJE ZA SRBIJU

Srbija
Brnabic

Ana Acan

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da se na listi magazina fDi, publikacije britanskog Fajnenšal tajmsa, “Evropski gradovi i regioni budućnosti” za 2024. godinu, na visokoj poziciji našao Beograd, ali prvi put i Leskovac, Kragujevac, Šimanovci, Zrenjanin i Subotica.

Reč je o listi koja rangira najbolje investicione lokacije u Evropi, pri čemu je Fajnenšal tajms rangirao Beograd na visoko sedmo mesto u kategoriji velikih evropskih gradova, kada je reč o ljudskom kapitalu, dok je Leskovac zauzeo čak prvo mesto kao najprivlačniji mikrograd za investitore po pitanju efikasnosti troškova.

Brnabić je u izjavi za agenciju Tanjug ocenila da je to veliko priznanje za Srbiju i da će nam to svakako pomoći da nastavio sa rekordima u privlačenju stranih direktnih investicija u našu zemlju, uputivši čestitke svim gradovima i opštinama koji su se našli na listi uglednog britanskog magazina.

Kada izmerite da je neka opština ili grad u Srbiji povoljan ili jedan od najpovoljnijih u Evropi po uslovima poslovanja za investiranje, to znači da i domaći investitori, naša mikro, mala i srednja preduzeća, porodične firme, imaju dobre uslove za investiranje i da i oni samim tim postaju konkurentniji, naglasila je premijerka.

Ona je ocenila da je zabrinjavajuće to što se u tom izveštaju Fajnenšal tajmsa vidi da je globalni udeo investicija na evropskom kontinentu opao, sa 36 procenata u 2022. godini, na 29 procenata u 2023. godini.

Srbija je dobro postupila kada je krenula da gleda i šire odakle još može da dovodi investicije, tako da sve više ima investicija iz Azije. Izuzetno je važan naš odnos sa Japanom, Korejom, sa Kinom, naglasila je Brnabić.

Takođe, ona je ocenila da je važno to što su se na listi našli i Kragujevac, kao i Šimanovci, odnosno Pećinci, Zrenjanin i Subotica i što imamo sve veću disperziju dobrih uslova poslovanja po čitavoj Srbiji, što na kraju znači i ravnomerniji regionalni razvoj. Kragujevac je rangiran u kategoriji srednjih gradova na osmo mesto po efikasnosti troškova, Šimanovci na četvrto, Zrenjanin na peto, a Subotica na šesto mesto.

Prema njenim rečima, ovo je na kraju krajeva rezultat višegodišnjeg timskog rada kompletne vlasti u Srbiji. „To nije zasluga samo jednog ili dva ministarstva, već čitavog tima, uključujući i Razvojnu agenciju Srbije i naravno lokalne samouprave. Bez tog trilinga u pravljenju povoljnog okruženja nema uspeha“, naglasila je Brnabić.

Premijerka je podsetila na to da je nastavak razvoja infrastrukture upravo predviđen planom Skok u budućnost – Srbija 2027, ukazavši na značaj e-uprave i poručila da administracija treba da bude što efikasnija, brža i transparentnija. Lokalna javna uprava treba da bude dostupna za investitore i za građane bukvalno 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana u godinu. Da budemo pravi uslužni centri za građane i za privredu. Dakle, što više e-uprave, to će biti bolje poslovno okruženje, poručila je Brnabić.

Takođe, ona je naglasila da je izuzetno važno da lokalne samouprave ne uvode dodatne parafiskalne troškove i da zbog konkurentnosti imaju niske troškove za privrednike, kako bi imale što više investitora, stranih i domaćih. Premijerka je istakla i značaj ulaganja u takozvane digitalne puteve, to jest brzi internet u ruralnim područjima.

Pročitajte još: