Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

BRNABIĆ: SRBIJA NASTAVLJA SA IMPLEMENTACIJOM PREPORUKA ODIHR

Srbija
Img 230130

Ana Acan

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da, kada se pogledaju preporuke iz izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), da je jasno da su u Srbiji izbori bili fer, pošteni, transparentni i u skladu sa demokratskim normama.

Brnabić, koja se obratila javnosti povodom ovog izveštaja, u kojem se analiziraju uslovi izbora održanih 17. decembra 2023. godine, istakla je da imamo preporuke koje su već u ovom trenutku, nakon rada sa ODIHR od 2019. godine, mnogo blaže nego u mnogim zemljama članicama Evropske unije.

Nastavljamo rad sa ODIHR i sa implementacijom svih preporuka u skladu sa onom praksom koju smo uveli u Srbiju 2019. godine, od kada postoji Radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa ODIHR. Da li se slažemo sa svim što stoji u ovom izveštaju? Svakako ne. Ali nastavljamo da radimo na implementaciji preporuka, poručila je ona.

Premijerka je ponovila da je naša zemlja posvećena saradnji sa ODIHR, te da smo uputili poziv posmatračkoj misiji ove kancelarije da dođe i posmatra lokalne izbore, koji treba da se održe u Srbiji kasnije ove godine.

Brnabić je konstatovala da je izveštaj ODIHR neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija, koje su iskoristile sve ovo da vode političku kampanju protiv Srbije.

Izveštaj ODIHR još jednom pokazuje da ti izveštaji nekih međunarodnih institucija nikakve veze nisu imali sa održanim izborima u Srbiji, već su bili pritisci na Srbiju radi nekih geopolitičkih interesa.

Vlada Srbije, kako je naglasila, najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebili javne resurse i medije i, zahvaljujući postojanju različitih geopolitičkih interesa, iskoristili sve to u poslednjim mesecima za napad na sopstvenu zemlju.

Pročitajte još: