Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

DANAS JE SVETSKI DAN ŠTEDNJE: Isplativije je štedeti u dinarima

Privreda
Dinari

Damira Ramadani

Štednja u domaćoj valuti brže raste od devizne štednje već 11 godina uzastopno i prema poslednjim operativnim podacima premašila je protivvrednost milijarde evra, saopštila je danas Narodna banka Srbije povodom obeležavanja Svetskog dana štednje 31. oktobra.

NBS navodi da ovogodišnji Svetski dan štednje dočekujemo i obeležavamo uz najviše nivoe štednje u domaćoj i u stranoj valuti i poručila da je isplativije štedeti u domaćoj valuti.

Prema poslednjim operativnim podacima s kraja oktobra štednja u domaćoj valuti iznosi oko 118 milijardi dinara.

-Period oko Svetskog dana štednje je uvek dobra prilika da se podsetimo značaja štednje, kako za pojedince, tako i za celokupan ekonomski sistem zemlje. U neizvesnim okolnostima sa kojima se svet suočava poslednjih nekoliko godina, izazvanim geopolitičkim faktorima, energetskom krizom i inflacijom, posebno dolazi do izražaja značaj akumulirane štednje kao vid sigurnosti koji pomaže da se krizna vremena prebrode na lakši način – navode iz NBS.

Poverenje građana u domaći finansijski sistem i srpski dinar rezultiralo je rastom dinarske i devizne štednje i u uslovima prisutnih višegodišnjih globalnih kriza, sve zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti u našoj zemlji.

Štednja stanovništva u domaćoj valuti u poslednjih 11 godina je porasla preko šest puta (više od 500 odsto i krajem septembra 2023. godine iznosila je 116,4 milijarde dinara (rast od 98,3 milijarde dinara).

Istovremeno, došlo je do pozitivnih promena u ročnoj strukturi dinarske štednje koje se ispoljavaju u rastu učešća dugoročnih depozita.

 

Pročitajte još: