Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: NAJVEĆA INVESTICIJA U OBLASTI OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U SRBIJI

Srbija
Mini

Ana Acan

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u Vladi Srbije, Memorandum o razumevanju između Republike Srbije, koju predstavlja resorno ministarstvo i kompanija Shanghai Fengling Renewables i Serbia Zijin Copper kojim se kreće u realizaciju pojedinačno najvećeg projekta i investicije u oblasti obnovljivih izvora energije u našoj zemlji.

„Projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora ukupnog kapaciteta 2 gigavata – 1.500 MW vetroelektrana i 500 MW solarne elektrane, kao i fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje. Ukupno ulaganje iznosi oko 2.000.000.000 evra, a investitor je kompanija Shanghai Fengling Renewables. Proizvedena energija koristiće za potrebe proizvodnje Ziđina, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, koji stalno povećava svoju proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru prošle godine koja je pokazala da možemo da kreiramo čitav lanac vrednosti u Srbiji od sirovine do gotovog proizvoda”, rekla je ministarka nakon potpisivanja memoranduma.

Đedović Handanović je ukazala da će ovaj projekat omogućiti održivu proizvodnju električne energije za potrebe kompanije Serbia Zijin Copper.

Pročitajte još: