Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

DR SLOBODAN POPOVIĆ: Prvi pregledi magnetnom rezonancom u Šapcu najverovatnije u martu

Mačva
Vas Tv Lekar 23.01.2024. Dr Slobodan Popovic.mp4 Snapshot 05.07.766

Ana Acan

Direktor šabačke Opšte bolnice „Dr Laza K.Lazarević“, dr Slobodan Popović gostovao je u emisiji „Vaš TV lekar“ Regionalne radio-televizije „As“ i tom prilikom naglasio da je zahvaljujući podršci države i resornog Ministarstva u poslednjih nekoliko godina zanovljen veći broj medicinskih aparata, a višedecenijska želja svih zaposlenih i građana ispunjena je dopremanjem magnetne rezonance u decembru.

 

„Imali smo obavezu da adaptiramo prostor za magnetnu rezonancu, zatim je usledilo podizanje magnetnog polja, kalibracija, pokretanje softera, a trenutno je u toku obuka radioloških tehničara i radiologa. U narednim nedeljama uz prisustvo mentora koje smo angažovali iz drugih ustanova počinjemo preglede pacijenta hospitalizovanih u našoj ustanovi. Imamo mogućnost i da naši tehničari radiolozi budu upućeni u druge ustanove gde će se obučavati i edukovati za rad na magnetoj rezonanci, kao i da snimke iz Šapca prosledimo drugim ustanovama na čitanje. Postoji detaljan plan koji moramo sprovesti, pratimo instrukcije nadležnih i ono što mogu u ovom trenutku reći, najverovatnije u martu će početi zakazivanje pregleda. Do tada ćemo raditi preglede pacijenata koji su hodpitalizovani u Opštoj bolnici i ambulante po redu hitnosti. Zamolio bih sve građane za strpljene i razumevanje, jer najvažnije je da se pripremna faza sprovede detaljno i bez propusta, kako bi u narednom periodu dobili kvalitetnu zdravstvenu uslugu“, objašnjava doktor Popović.

 

Popović je dodao i da zdravstvena politika koja se sprovodila pre petnaestak godina, nije prepoznala značaj upućivanja lekara na specijalizacije, zbog čega se sada suočavaju sa kadrovskim problemima.

 

„ Kada smo rešili da se uhvatimo u koštac sa uočenim problemima, pedesetak mladih lekara smo uputili na usavršavanje, koje je nažalost prekinula kovid pandemija. Lekare, koji bi sada već bili specijalizanti, morali smo da vratimo u matične ustanove i sada moramo biti strpljivi još godinu i po dana da završe usavršavanje.“

 

Popović podseća da je u toku javni uvid u nacrt Plana detaljne regulacije nove Opšte bolnice u Šapcu u naselju Kamičak. Dokumentom, koji je u Odeljenju za urbanizam dostupan na uvid do 10. februara, predviđa se gradnja novog bolničkog kompleksa projektovanog na skoro 80.000 metara kvadratnih korisnog prostora i to po najvišim međunarodnim standardima. U izgradnju i opremanje biće uloženo 50 miliona evra.

 

Šabačkoj bolnici kao ustanovi sekundarnog nivoa koja pruža usluge iz svih oblasti zdravstvene delatnosti osiguranicima iz Mačvanskog upravnog okruga, gravitira više oko 207.000 pacijenata, bez Loznice i Malog Zvornika.

Pročitajte još: