Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ENERGETSKA EFIKASNOST JEDAN OD PRIORITETA VLADE – NASTAVAK SUBVENCIJA DRŽAVE ZA GRAĐANE

Srbija
Img 230718

Ana Acan

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije  Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, da je energetska sanacija domaćinstava, stambenih i javnih objekata jedan od najvažnijih prioriteta rada Vlade i resornog ministarstva, što je prepoznato i u planu „Skok u budućnost – Srbija 2027“, i da se u poboljšavanje energetske efikasnosti trenutno ulažu nikada veća sredstva od strane države.

Img 230721

Đedović Handanović je podsetila da je prethodne godine kroz projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane”, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju približno 10.000 domaćinstava za subvencije države za zamenu stolarije, izolacije, ugradnju solarnih panela, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i zamenu kotlova.

Ministarka je navela da je 5.500 porodičnih kuća dobilo  subvencije za energetsku efikasnost, a polovina ih je iskoristila za zamenu stolarije, i dodala da će se unapređenjem energetske efikasnosti u domaćinstvima za koje su predviđene subvencije prethodne godine ostvariti uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila.

Img 230724

Ona je istakla da se nastavlja snažnim koracima u stvaranju energetski efikasnijeg društva, jer se energetska tranzicija tiče svakoga građanina.

Građani veoma brzo mogu da saniraju svoja domaćinstva i da za samo nekoliko meseci osete razliku kroz povećan komfor i niže račune, naglasila je ona i najavila da će ovaj program trajati do kraja 2027. godine i da će kroz njega biti uloženo 50 miliona dolara za energetsku sanaciju oko 50.000 domaćinstava širom zemlje, što će se pozitivno odraziti i na životnu sredinu.

Đedović Handanović je dodala da građani za ove namene mogu da dobiju subvenciju države u iznosu do 65 odsto vrednosti investicije energetske sanacije, u zavisnosti od toga koje mere odaberu da sprovedu u svom domaćinstvu.

Ministarka je podsetila da je završeno prijavljivanje višeporodičnih zgrada priključenih na daljinsko grejanje za energetsku sanaciju koju sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), uz napomenu da je prijavljeno približno 1.500 zgrada u 15 gradova i opština, a projekat je vredan 64,5 miliona evra.

Procenjuje se da će se u okviru ovog projekta energetski sanirati više od 500 stambenih zgrada, sa ukupnom površinom od približno milion kvadratnih metara, poručila je ministarka i dodala da je odziv bio dobar, kao i da se u većim gradovima prijavilo najviše zgrada, posebno u Beogradu i Novom Sadu.

Img 230715

Ona je rekla da će se u odabranim višeporodičnim zgradama sanirati fasade i krovovi, dok je glavna korist prelazak na naplatu grejanja po potrošnji i na godišnjem nivou očekuju se uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto.

Đedović Handanović je napomenula da će se završetkom energetske sanacije ovih zgrada povećati vrednost nekretnine, dok se građanima godišnji računi za grejanje zbog otplate energetske sanacije neće značajno ili uopšte povećati.

Ministarstvo rudarstva i energetike takođe ulaže značajna sredstva u unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima širom Srbije, istakla je Đedović Handanović.

Ministarka je precizirala da je ove godine u budžetu izdvojeno duplo više sredstava sa sanaciju javnih objekata nego prethodne godine.

Trošimo tri i po puta više energije da proizvedemo istu jedinicu BDP-a u odnosu na evropski prosek i definitivno imamo prostora da efikasnije upravljamo potrošnjom, ukazala je ministarka.

Izvor/Foto: Vlada Srbije

Pročitajte još: