Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

GRAČANICA: PARASTOSOM I SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽENA 20.GODIŠNJICA POGROMA NAD SRBIMA

Srbija
ObeleŽavanje 20. GodiŠnjice Pogroma Na Kim

Ana Acan

Parastosom, otkrivanjem spomenika ubijenima u pogromu i svečanom akademijom danas je u Gračanici obeležena 20. godišnjica Pogroma na Kosovu i  Metohiji.Pred velikim brojem građana, u prisustvu zvaničnika kancelarije za KiM i predstavnika Srpske liste, stradalima u pogromu 17. i 18. marta parastos je služio vladika raško – prizrenski Teodosije, uz sasluženje vladike novobrdskog Ilariona i  budimljansko-niksićkog Metodija.

ObeleŽavanje 20. GodiŠnjice Pogroma Na Kim
Foto: Tanjug

Vladika novobrdski Ilarion podsetio je okupljene na sve one koji su stradali tokom pogroma.

“Setimo se Zlatibora koga su zločinici pred porodicom zapalili.U Gnjilanu je stradao Boban i kasnije od prebijanja i  njegova majka. U Mitrovici Jana i Borivoje, u selu Drajkovce otac i sin su postradali. Nenad je postradao u Lipljanu. Još je tu bilo imena.Neka ih Gospod sve pomene”, rekao je vladika Ilarion.

Nakon polaganja belih ruža pred instalacijom “Missing”, u dvorištu Doma kulture otkriven je spomenik ubijenima tokom pogroma 2004. godine, delo vajara Branislava Ristića.

ObeleŽavanje 20. GodiŠnjice Pogroma Na Kim
Foto: Tanjug

Na svečanoj akademiji, vladika raško – prizrenski Teodosije je istakao da je Pogrom ostao duboko urezan u Srpsko kolektivno pamćenje kao jedan od najtužnijih trenutaka naše novije  istorije.

“Ta dva dana, gorele su naše crkve i manastiri koji su vekovima preživeli razne ratove i nedaće. Sa svih strana su stizale vesti o zlodelima koja su cinjena nad našim nevinim narodom i sveštenstvom zato ovu godišnjicu obelezavamo služeći parastos i prinoseći molitvu gospodu” , rekao je vladika Teodosije.

Otkrivanje Spomenika
Foto: Tanjug

Načelnik kosovskog okruga Srđan Popović izjavio je da je prošlo 20 godina od dana koji je ostavio najteže ožiljke u životima srpskog naroda.

“Sećanje na 17. mart je naša obaveza da se setimo svih stradalih, zapaljenih svetinja i zapaljenih kuća i svih strahota kroz koje su prošle naše porodice tih dana. Ne samo danas , nego svakog dana svih ovih dana , svako od nas zivi sa tim da pravda mora pobediti”, rekao je Popović,

Na tribini su, između ostalih učestvovali i Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi,  Hor muzičke škole ” Stevan Mokranjac, kao i svedoci i učesnici u stradanju, Dragana Stanojević, Dragan Perić i Novica Stolić.

Izvor: Tanjug

ObeleŽavanje 20. GodiŠnjice Pogroma Na Kim
Foto: Tanjug

 

Pročitajte još: