Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

GRAD ULOŽIO POLA MILIONA EVRA U OBRAZOVANJE: Šabac dobio svoj Naučni centar

Mačva
Naučni centar

Jelena Đondović

Svaka čast!

Objekat Naučnog centra u okviru projekta „Fabrika ideja za 21. vek“  na Letnjikovcu  svečano su danas otvorili gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i vaspitanje odraslih Miloš Blagojević, u prisustvu predstavnika Grada, obrazovnih i ustanova kulture i učenika.

Gradonačelnik Pajić istakao je da je „Naučni centar- fabrika ideja za 21. vek“ jedan je od najznačajnijih i najlepših projekata koje je Grad Šabac u poslednje tri godine sproveo u partnerstvu sa Evropskom unijom. Ukupna vrednost projekta je 450.000 evra.

3568ff37 B6cf 427d 91be 5ddbef28b5a3 1024x704

-Danas je izuzetno važan dan za Grad Šabac, važan za obrazovanje i funkcionisanje obrazovnog sistema u našem gradu. Danas smo svečano otvorili objekat Naučnog centra. Od potpuno ruiniranog objekta do pre godinu dana, stvorili smo Naučni centar namenjen deci predškolskog uzrasta i učenicima osnovnih i srednjih škola za razvoj njihovih talenata. Projekat je zamišljen kao podrška formalnom obrazovnom sistemu. Objekat poseduje smeštajni kapacitet za preko 40 učenika koji mogu da pohađaju višednevne programe. U sklopu objekata nalaze se kabineti za hemiju, biologiju i fiziku, multimedijalna učionica, kao i internet kafe – kazao je gradonačelnik Pajić i dodao da Grad Šabac izdvaja značajna sredstva za obrazovanje.

85259204 0b26 4cb4 Aea0 6194aef41cd1 300x225

-Iz budžeta za 2023. godinu izdvojena je jedna milijarda 298 miliona dinara za obrazovanje. Značajna sredstva opredeljena su za finansiranje najboljih učenika kroz stipendije, Vidovdanske nagrade i novčana sredstva za đake generacije. Naš grad nastaviće da pruža podršku obrazovnim institucijama, zaposlenima u ovoj oblasti, a naročito učenicima, koji će postati nosioci razvoja naše zajednice – istakao je Pajić.

6860b23c Bf81 49d4 B8e2 1be3415d72ad 300x169

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i vaspitanje odraslih Miloš Blagojević istakao je da Naučni centar predstavlja nadogradnju obrazovnog sistema.

-Ovo je objekat koji će nadarenim učenicima pružiti mogućnosti da se dokažu i iskažu u onome u čemu su dobri. Imali smo danas prilike da vidimo kako je to nekad izgledalo, a kako danas izgleda. Oduševljen sam ovim objektom, kapaciteti su odlični. Posebno me raduje da se odmah kreće sa programom. Nadam se da ćemo u budućnosti mi iz Ministarstva prosvete zajedno sa lokalnom samoupravom zajedno učestvovati i razvijati programe za naše najbolje učenike, a to je svima nama najbitnije – kazao je Blagojević.

Od 23-26. septembra u Naučnom centru biće organizovan matematički kamp za učenike osnovnih škola.

 

Pročitajte još: