Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

GRUJIČIĆ: OD PONEDELJKA U FUNKCIJI PLATFORMA ZA ZBRINJAVANJE URGENTNIH STANJA

Srbija
Grujicic 1

Ana Acan

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić najavila je juče da će centralizovana platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja, koju je razvilo to ministarstvo, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Beogradu, početi da radi od ponedeljka, 12. februara.

Platforma omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije i bržu komunikaciju između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka pacijenata, uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i zbrinjavanje. Ministarka je precizirala da to omogućava zdravstvenim radnicima da, kada pacijent iz jedne ustanove polazi ka drugoj, dobijaju signal na službenom telefonu da im stiže pacijent i da je potrebno da pristupe kompjuteru.

Oni ulaze u program gde vide sve podatke i analize koje su u prethodnim ustanovama urađene. Dobijaju kompletnu sliku gde taj pacijent treba da se smesti i on ide u intenzivnu negu ili na odgovarajuće odeljenje, navela je ona i dodala da se dalje nastavlja postupak lečenja kao da je pacijent već od starta primljen u tu ustanovu.

Ministarka je ukazala na to da je platforma za sada implementirana u pet zdravstvenih ustanova u Beogradu – u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, kliničko-bolničkim centrima „Dr Dragiša Mišović”, „Zvezdara”, „Bežanijska kosa” i „Zemun”.

Prema njenim rečima, u narednih 10 dana u projekat će se uključiti i Institut za ortopediju Banjica i Specijalna bolnica za lečenje cerebrovaskularnih oboljenja „Sveti Sava”, dok će druga faza implementacije projekta uključiti i Zavod za urgentnu medicinu Beograd.

Blagovremenim dostavljanjem kompletne elektronske zdravstvene dokumentacije podiže se nivo pružanja zdravstvene usluge, što dovodi i do većeg broja spasenih života.

Pročitajte još: