Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

HOTEL od 5 zvezdica za pčele samice!

Razonoda
Img 20231101 212032 Copy 800x519

Vesna Papović

Solitarne pčele dobile hotel u Beogradu i to ne bilo kakav, to je hotel sa pet zvezdica u Botaničkoj bašti. U njegovim šupljinama, solitarne pčele će polagati svoja jaja, dok će posetioci imati priliku da potpuno bezbedno izbliza posmatraju ovaj fascinantni proces.

U sklopu ove nove celine u Botaničkoj bašti postavljene su edukativne table inspirisane i reprodukovane uz dozvolu Smithsonian Gardens iz Vašingtona, a koje pružaju informacije o oprašivačima, njihovim karakteristikama i načinima na koje im možemo pružiti podršku u svom okruženju. U sklopu Oaze za oprašivače posađen je i veliki broj biljaka koje cvetaju u različitim periodima godine – od ranog proleća do kasne jeseni, i time obezbeđuju hranu insektima tokom celokupnog perioda njihove aktivnosti, što je posebno važno u gradovima.

Ovaj jedinstveni kutak je realizovan uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i ima za cilj da edukuje posetioce o važnosti oprašivača i njihovoj ulozi u urbanim sredinama.

Naziv samice ili solitarne pčele potiče otud što se te pčele ne roje, ne žive u zajednicama u košnici, nemaju maticu, nego sve rade same.

Pročitajte još: