Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

KOMEMORATIVNA AKADEMIJA – Vučić: Ne smemo da ćutimo, istinu niko ne može da nam oduzme

Srbija
PetkoviÆ, Porfirije, VuÈiÆ, BrnabiÆ, DaÈiÆ I VuÈeviÆ

Ana Acan

U Narodnom pozorištu počela je komemorativna akademija povodom 20 godina od pogroma Srba na KiM. Program je počeo intoniranjem himne “Bože pravde” koju je izveo Hor etno grupe “Zlatnik”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ne smemo da ćutimo o tome šta se tada desilo i da istinu niko ne može da nam oduzme. Vučić je rekao u Narodnom pozorištu da nismo dovoljno analizirali šta se događalo tada i šta je proisteklo iz toga.

Komemorativna Akademija
Foto:Tanjug

“A gotovo nikada se nismo dogovorili o tome šta nam je činiti u budućnosti”, naveo je Vučić i dodao da je 17. marta pre 20 godina postojala nemoć srpske države i nemogućnost, uprkos junaštvu srpskog naroda na KiM, da se odbrani od albanske pošasti.

“Pokušaću da dam naznake i onoga što će biti u budućnosti i šta nam je činiti. Kada od zločina prođe 20 godina, i to bez pravde za žrtve, bez kazne za zločince, postavlja se pitanje, a šta nam posle svega ostaje? Šta da kažem o sebi, svetu, a ponajpre Srbima sa Kosova i Metohije, koji su 17. marta 2004. godine doživeli pogrom, kada je njih desetoro ubijeno, skoro 1.000 povređeno, 4.000 trajno izbačeno iz svojih domova, dok su im kuće devastirane i razorene, a 35 crkava i manastira oštećeno i uništeno”, rekao je Vučić i dodao da nije siguran da postoje prave reči za njih.

Komemorativna Akademija
Foto:Tanjug

“Znam da postoji nešto što ni njima ni nama niko ne može da oduzme, pravo na istinu. I koliko god o današnjem svetu istinu predstavljaju kao nešto izlizano, sakaćeno, zloupotrebljeno i bezvredno, ja i dalje verujem da je ona svetlost, bez koje bismo živeli u večnom mraku. Neophodno nam je, i ne smemo da je ćutimo, čak ni kada nas ubeđuju da ne znamo šta pričamo. I tu nije nikakav inat, to je odbijanje da se živi bez svetla i da se bude zaboravljen”, istakao je Vučić.

Porfirije, VuÈiÆ, BrnabiÆ, DaÈiÆ I VuÈeviÆ
Foto:Tanjug

U svetu bez principa, ukopanom u rovove, svetu koji srlja ka samouništenju, istina je onaj bedem iza kojeg jedino možemo da preživimo, poručio je Vučić. Kako je rekao, naravno da neće svi hteti da prihvate istinu.

“Ona nije prijatna, ona razotkriva, osvetljava i ne nudi uljuljkivanje i zaborav. Ona ne može da se izbegne, niti preskoči. Što bi rekli, bode oči i uznemirava. Zato je toliko i odbacuju”, naveo je Vučić.

Komemorativna Akademija
Foto:Tanjug

Komemorativnoj akademiji prisustvuje i predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i ministri i predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, predstavnici verskih zajednica, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, porodice stradalih i drugi.

Umetnički program obuhvata muzičko-scenski prikaz povodom stradanja Srba u pogromu na KiM 17. marta 2004. godine.

Tokom pogroma na KiM pre dve decenije 17. i 18. marta ubijeno je 16 Srba, na stotine povređeno, oko 4.000 njih je proterano, a uništeno je više od 1.000 kuća, crkava i manastira. Međunarodne sudije i tužioci su procesuirali sedam slučajeva uništavanja crkava, a 67 osoba je osuđeno. Ovo je bio drugi veliki pogrom Srba na KiM posle 1999. godine.

Tanjug

Pročitajte još: