Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

KONSTITUTIVNA SEDNICA NARODNE SKUPŠTINE SRBIJE DANAS U 10 ČASOVA

Srbija
Narodna Skupstina Srbije

Ana Acan

Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije počinje danas u 10 sati, a prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata novih narodnih poslanika. Novi saziv parlamenta biće konstituisan potvrđivanjem najmanje dve trećine poslaničkih mandata.

Na dnevnom redu su i izbor predsednika parlamenta, izbor potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Konstitutivnom sednicom će predsedavati najstariji poslanik Stojan Radenović, dok će mu u radu pomagati po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata, kao i generalni sekretar Narodne skupštine.

Narodna Skupstina Srbije 2

Nakon donošenja odluke o potvrđivanju mandata, narodni poslanici će polažiti zakletvu, a Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Broj potpredsednika Narodne skupštine, prema Poslovniku, utvrđuje se na predlog predsednika parlamenta.

Parlament će odlučivati i o utvrđivanju sastava stalnih parlamentarnih delegacija za učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i drugih multilateralnih parlamentarnih institucija i organizacija.

U Narodnoj skupštini biće formirane i poslaničke grupe, a jednu može činiti najmanje pet narodnih poslanika. Današnjim konstituisanjem skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove vlade.

Na izborima 17. decembra učestvovalo je 18 izbornih lista, a poslaničke mandate osvojilo je deset lista.

Pročitajte još: