Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE 6. FEBRUARA

Srbija
Velika Sala

Ana Acan

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je za 6. februar konstitutivnu sednicu parlamenta, na kojoj je prva tačka potvrđivanje mandata novih narodnih poslanika.

Od 18 lista koje su učestvovale na izborima 17. decembra deset je osvojilo poslaničke mandate i mogućnost da učestvuje u radu parlamenta. Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine od ukupno 250 narodnih poslanika čime počinje i novi saziv Skupštine Srbije.

Na dnevnom redu su i izbor predsednika i potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, kao i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Republička izborna komisija usvojila je danas izveštaj o sprovedenim izborima za narodne poslanike Skupštine Srbije, čime je omogućeno da se zakaže konstitutivna sednica republičkog parlamenta.

RIK je 12. januara proglasila izborne rezultate, a 22. januara donela rešenje o dodeli mandata narodnim poslanicima novog saziva. Od ukupno 250 mandata, lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” osvojila je 129 mandata, “Srbija protiv nasilja” 65, “Ivica Dačić – premijer Srbije” 18, “Nada za Srbiju” 13, “Mi – glas iz naroda” 13, SVM 6, “Ujedinjeni za pravdu – Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov” 2 mandata, “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin – Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi” 1, “Ruska stranka – Slobodan Nikolić” 1 mandat.

Prema Ustavu i zakonu o izboru narodnih poslanika, parlament treba da se konstituiše u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata.

Tanjug

Pročitajte još: