Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

KRUPANJ: POČINJE AKCIJA BESPLATNE STERILIZACIJE VLASNIČKIH PASA

Mačva
Krupanj 33

Ana Acan

Od 1. maja počinje akcija besplatne sterilizacije vlasničkih pasa u opštini Krupanj, čime će ova lokalna samouprava stati rame uz rame sa gradovima koji na civilizovan i human način žele trajno da reše problem napuštenih pasa.

Samo u jednoj godini ova akcija će značiti nekoliko desetina neželjenih štenaca manje. Novac koji je izdvojen za sterilizacije znatno je manji od onog koji opština Krupanj svake godine isplaćuje po osnovu tužbi zbog ujeda napuštenih pasa. Želja nadležnih je da se od sledeće godine budžetom opštine opredele još veća sredstva za ovu namenu.

„Sigurni smo da će odziv biti dobar, zbog toga što je mnogim ljudima glavna prepreka za sterilizaciju bio novac. Ne može svako da odvoji nekoliko hiljada dinara, pogotovu ako ima više od jednog psa. Pre svega želimo da pomognemo građanima. Znam, mnogima je izgovor od sterilizacije da će svoje štence udomiti, ali ne nađu adekvatne udomitelje i ti psi kasnije ipak završe na ulici. Ovom akcijom želimo da pomognemo da se tako nešto više ne događa. Psi su na ulici zato što ih vlasnici napuštaju i oni nakon toga postaju problem svih građana. Sterilizacija je najbitniji korak. Opština Krupanj će se i dalje baviti edukacijom kako bi što više ljudi shvatilo gde je problem i kako se on rešava“, kaže predsednik opštine, Mladen Stefanović.

Za sada ne postoji precizan podatak koliko je napuštenih pasa na opštinskim ulicama. Više od 70 odsto štenaca koje vlasnici ostave „da se snađu“ na ulici ili u nekom šumarku ne doživi da odraste. Umru usled bolesti, gladi ili pod točkovima automobila. Sterilizacija se svuda u svetu pokazala kao efikasan način za rešavanje problema napuštenih pasa. Podsećamo da je napuštanje pasa i mačaka zabranjeno i kažnjivo, kao i na činjenicu da nijedan pas nije dobrovoljno postao lutalica.

Podsećamo građane opštine Krupanj da su sredstva ove godine ograničena i da na vreme krenu u proces sterilizacije svojih pasa, stoji na Instagram profilu predsednika opštine Krupanj, Mladena Stefanovića.

 

Pročitajte još: