Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

KULTNI FILM MARATONCI Priča o Mačvaninu i pesmi iz prvog ĐENKINOG ton filma!

Razonoda
Pixlr 20231127215509756

Vesna Papović

Pesmom Milana Timotića Bate, Mačvanina o kome malo znamo, dramski pisac Dušan Kovačević naš Šapčanin i reditelj Slobodan Šijan su u vreme kulminacije „titoizma“ želeli da kroz parodiju „Maratonci trče počasni krug“, odškrinu vrata jednog novog sveta.

Svi koji su odgledali ovaj kultni domaći film sećaju se pevača iz prvog ton filma koji je Đenka pustio nakon što je bioskop ponovo proradio. To je bio naš Milan Timotić Bata koji je pesmu „Svi vi što maštate o sreći“ otpevao u kratkometražnom filmu „Priča jednog grada“ režisera Maksa Kalmića u kom je prikazano kako protiče jedan dan u Beogradu.

Foto/Screenshot
Foto/Screenshot

Milan Timotić rođen je u Banovom Polju  1908. godine i još kao dečak je voleo da peva ali se razboleo od šarlaha koji je u to vreme bio strašna bolest i zbog toga dugo nije mogao da govori, njegovi roditelji su već mislili da će ostati nem do kraja života. Milan je ipak, zahvaljujući volji, progovorio i počeo da peva, a u svom selu je ubrzo okupio pevačko društvo s kojim je nastupao na seoskim priredbama.

Foto/Wikipedija
Foto/Wikipedija

Nakon završetka gimnazije u Šapcu, Milan odlazi u Beograd gde završava prava i zapošljava se kao opštinski službenik. Uporedo je razvijao muzičku karijeru i postao jedan od najpopularnijih pevača u Kraljevini Jugoslaviji. Bio je član Kraljevske opere, a negovao je i ljubav prema narodnoj pesmi, pa ga je muzička uprava Beogradske radio stanice često pozivala da gostuje u emisijama.
Sa tadašnjom suprugom Milenom Vuković jedno vreme je živeo u Užicu i Valjevu gde je ona radila kao tumač kod Nemaca. Kako Milena nije želela decu, par se razveo, a Milan kao pristalica ravnogorskog pokreta ilegalnim putevima je zauvek otišao iz domovine u kojoj je posle rata bio osuđen na smrt streljanjem jer je proglašen narodnim neprijateljem. Godine 1946. javlja se porodici iz Salzburga gde je radio na obnovi opere i snimio dva filma, a potom se u Beču zapošljava kao pravnik. Nakon nekoliko godina odlazi u Njujork, a zatim se trajno nastanjuje u Čikagu, gde je živeo do smrti. Milan je u Americi upoznao i oženio pijanistkinju Džoan Kornel. Njih dvoje su zajedno nastupali širom Amerike, uglavnom za srpsku imigraciju među kojom je bio cenjen, a uporedo je snimao i za firmu gramofonskih ploča Balkan. Milan Timotić Bata preminuo 13. novembra 1988. u 81. godini života, daleko od otadžbine koju je morao da napusti a za kojom je čeznuo do smrti.

Pročitajte još:

POGLEDAJTE Zašto Šabac zovu Mali Pariz

DA LI ZNATE Kako se Šabac zvao u prošlosti

ZNATE LI KO JE Tvorac pesme koja je proslavila Šabac?

NAŠ ŠAPČANIN DUŠAN I LENA KOVAČEVIĆ Lena u zagrljaju sa ocem, poslala srceparajuću poruku posvećenu BAKI

Pročitajte još: