Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

KULTURA: 66. OKTOBARSKI SALON U ŠAPCU

Mačva, Razonoda
Img 4286 Resize Copy 800x533

Vesna Papović

Foto/ KCŠ/Screenshot

66. oktobarski salon je otvoren večeras u 19.00 časova u galeriji Narodnog muzeja i trajaće do 14. novembra, svakog radnog dana od 7.30 do 19.00 časova i subotom od 10.00 do 14.00. časova.

Članovi žirija 66. oktobarskog salona u Šapcu, predsednik dr Đorđe Stanojević i članovi Božidar Plazinić i Dušan Đukarić, imali su težak zadatak da od mnoštva pristiglih radova naprave kvalitetan izbor. Na konkurs je pristiglo 173 rada od 124 autora, a za izložbu je odabrano 76 umetnika sa 82 rada. Nagrade su dodeljene u četiri kategorije. Nagrađeni su,  za slikarstvo Dominika Morariu za rad „Bez naziva“, za skulpturu Željka Momirov za rad „Putovanje II“, nagradu za rad na papiru dobili su Kristina Pirković za ostvarenje „Vartolomejska noć I“ i Dragiša Marinković za „Prolaznost, uticaj prirodnih faktora na papirnu podlogu“, a lauret nagrade „Igor Belohlavek“ je Uroš Lukić.

Oktobarski salon svečano je otvorio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, koji je čestitao svim izlagačima, a posebno nagrađenim umetnicima na trudu i kvalitetu koje su pokazali.

,,Oktobarski salon u Šapcu predstavlja događaj od izuzetnog značaja za kulturni život grada, a verujem i Srbije. Večeras je otvoren 66. put po redu, u Narodnom muzeju, gde su ljubiteljima umetnosti predstavljena 82 rada, od ukupno 76 umetnika koje je žiri ocenio kao najkvalitetnije. Za skoro sedam decenija trajanja, radove na šabačkom Oktobarskom salonu izlagalo je preko hiljadu umetnika. Takođe, zainteresovanost mladih autora koji dolaze ne samo iz Šapca, već iz cele Srbije za ovaj salon, govori o kvalitetu i atraktivnosti Oktobarskog salona i nakon više decenija postojanja”, kazao je gradonačelnik Pajić.

On je istakao da kultura kao najlepša delatnost ljudskog stvaranja, oplemenjuje društvo na kreativan i često neobičan način.

,,Shvatajući značaj ulaganja u kulturu i kulturne tradicije koje naš Grad baštini, Grad Šabac će i u narednom periodu podržavati ovakve i slične događaje. Uveren sam da će naši sugrađani uživati u postavci, koja će biti otvorena za posetioce do sredine novembra”, dodao je Pajić.

Od 1954. godine, kada je na inicijativu šabačkih likovnih pedagoga, otvorena prva izložba u sali Više mešovite gimnazije, Oktobarski salon bio je veliki izazov za mnoge umetnike, a danas je ovaj likovni salon, najstariji kulturni događaj u Šapcu.

 

Pročitajte još: