Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LEKCIJA IZ ISTORIJE Metaloplastika: Rukometna fabrika koja traje pola veka!

Mačva, Sport
Img 20230926 222001

Dragutin Bužić

Jubilej vredan pažnje!
Rad škole rukometa RK Metaloplastika obnovljen je u septembru 1973. godine, a za pet decenija neprekidnog rada škola je iznedrila veliki broj prvotimaca, dok je nekoliko hiljada dečaka treniralo rukomet.

Osnivači škole rukometa bili su Aca Trifunović, Milivoje Debeljački (upravnik škole), nastavnici fizičkog vaspitanja, Đorđe Petrović (OŠ „Nata Jeličić”), Branko Damjanović (OŠ „Vuk Karadžić”) i Živko – Žuća Milovanović (OŠ „Laza K. Lazarević”). Kasnije su u radu škole, kao treneri bili angažovani bivši igrači: Jerotić, Pajić, Cvejić, Pavlović i drugi.
Prvi trener u školi, koji je dve godine proveo u radu sa najmlađima, bio je Rade Radivojević. Zbog obaveza u prvoj ekipi mesto je stupio Vasi Saviću.
Već 1977. godine osvojeno je 1. mesto u Republici Srbiji i 2. mesto u Jugoslaviji.
Prvotimci ponikli iz šabačke škole rukometa bili su Đukanović, Karanović, Stančetić, Simonović, Isaković, Vuković, dok je Rašić postao prvotimac 1973, odmah po završetku osnovne škole.
Škola rukometa izuzetan i kvalitetan rad krunisala je 1989. godine, kada su dečaci rođeni 1969. godine predvođeni trenerom Milanom Simonovićem u Celju postali omladinski prvaci Jugoslavije. Već naredne godine odbranjena je titula omladinskog prvaka Jugoslavije. Ovoga puta to je pošlo za rukom generaciju 1970 godište, pohod na titulu koju su izborili u Rijeci 1990. godine, predvodio je sa klupe trener Slavko Novaković.
Iste godine Šabac dobio i pionirskog prvaka države. Sa titulom se pohvalila generacija dece rođenih 1975. godine a tim je sa klupe vodio trener profesor Đoka Petrović.

Metaloplastika 2023/24
Aktuelni sastav RK Metaloplastika

Teška i turbulentna vremena u državi koja je zahvaćena ratom na području bivše Jugoslavije, inflacijom i bombardovanjem tadašnje Savezne Republike Jugoslavije osetile su se i u klubu. Koliko god da se radilo u tim teškim vremenima nedostajali su vrhunski rezultati. Mnoge generacije su pokušale da ponove osvajanje titule ali su zauzele druga i treća mesta na državnim prvenstvima. Post koji je trajao pune tri decenije je prekinula generacija dece rođenih 2008. godine. U Šapcu iz Aranđelovca su se sa peharom prvaka države vratili dečaci M12, koje je predvodio trenerski tandem Željko Jokić i Miloš Mitrović najavivši povratak rukometne škole na velika vrata.
Da sve to nije slučajno, potvrdili su i u godini kada se obeležava pet decenija rada škole rukometa. Dve generacije je uspelo da se izbori za naslov prvaka države Srbije. Titulu prvaka za dečake do 12 godina, 28. maja osvojila je generacija dečaka rođenih 2010. godine koju je predvodio trener Miloš Mitrović, a nedelju dana kasnije i njihove dve godine starije kolege, dečaci rođeni 2008. godine koju su predvodili koordinator škole rukometa Miodrag Kažić i trener Nemanja Aleksić.
Metaloplastika je klub koji i danas izuzetnu pažnju posvećuje radu škole rukometa, a sa ponosom se ističe i najduži period od pet decenija neprekidnog rada sa mladim naraštajima, po čemu je sigurno, jedini klub u državi koji se time može pohvaliti na ponos svih generacija Šapčana.

(Fotografije: Arhiva RK Metaloplastika)

Pročitajte još: