Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LEPE VESTI: Prosečna plata u decembru 840 evra

Privreda
Aleksandar Vučić

Damira Ramadani

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da očekuje da će prosečna plata u decembru biti 840 evra, a da će se za samo godinu i tri meseca Srbija približiti prosečnoj plati od 1.000 evra.

On je podsetio da su u septembru povećane plate za 214.000 ljudi za 5,5 odsto, konkretno prosvetnim radnicima, medicinskim sestrama i negovateljicama.

– Njih čeka još 10 ili 11, možda i 11,5 odsto od 1. januara. Kumulativno je to preko 16 odsto. To je mnogo više od prosečne godišnje inflacije koja u zavisnosti od meseca iznosi oko 11 odsto ili 12 odsto, svakako ne preko toga – naveo je on.

Takođe, penzionerima će biti povećane penzije od 1. oktobra za 5,5 odsto, a potom za 14,8 odsto, što je kumulativno preko 21 odsto od 1. januara, precizirao je predsednik.

Prosečna penzija će, kaže, biti negde oko 390 možda i 400 evra.

– Ako rat u Ukrajini prestane i više od toga, a najmanje 390 evra krajem sledeće godine – istakao je on gostujući u emisiji “Hit tvit”.

Vučić je izjavio da će izaći u susret onima koji su tražili raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023. godine, što bi značilo da će biti 4. marta.

– Evo raspisaćemo ih do kraja godine, 31. decembra za 4. mart, mislim da je to 60 dana ili ako ne, onda za nedelju ranije, nije problem – rekao je on i dodao da će svakako odgovoriti na zahtev opozicionih stranaka koje su tražile raspisivanje vanrednih izbora.

– Odgovoriću im za to, biće svakako, ja sam spreman i mogu to odmah da kažem – da sam spreman da u skladu sa onim što su napisali održimo izbore, dakle do marta – poručio je predsednik.

Pročitajte još: