Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LJUBOVIJA: ODRŽAN 15. GASTRO FESTIVAL

Mačva
Gastro Fest 2024 Vesti 11 1

Ana Acan

U Ljuboviji se uvek dobro jelo, a ljubitelji hrane danas su imali razlog više da posete Azbukovicu gde je održan 15. po redu Gastro festival. Pored sve veće turističke ponude ovog kraja, seoskog turizma, reke Drine, vrhova Bobije, kanjona Trešnjice, manastira i crkava, posebno se izdvaja manifestacioni turizam. Najveći događaj u Ljuboviji je Drinska regata, a druga po veličini manifestacija jeste Gastro festival, koji se održava druge subote maja, prenosi Rivera info.

Gastro Fest 2024 Vesti 3

Festival je takmičarskog karaktera, a učestvovale su ekipe iz svih delova Srbije, kao i Bosne i Hercegovine. Među brojnim takmičarima najbolju riblju čorbu pripremila je ekipa Caffe „Šansa im“ iz Valjeva. Takmičenje je organizovano i u disciplinama: etno trpeza, moderna kuhinja, pekarstvo, poslastičarstvo i karving.

Gastro Fest 2024 Vesti 14 1024x683

Manifestacija je otvorena nastupom dece iz Predškolske ustanove „Poletarac“, zatim KUD-a „Azbukovica“ iz Ljubovije, a najmlađe posetioce zabavljali su dečji animatori. Nakon proglašenja pobednika i dodele nagrada najuspešnijim takmičarima, održan je koncert orkestra “Vožd”.

Gastro Fest 2024 Vesti 13 1 1024x683

– Kao i svake godine, potrudili smo se da svim učesnicima i gostima Gastro festivala ponudimo jedinstveno iskustvo koje će dugo pamtiti, koje će im biti motiv da nam ponovo dođu i nadamo se da smo u tome uspeli. Cilj ovog festivala je i promocija autentične azbukovačke kihinje. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali na našoj manifestaciji i svima koji su nas posetili – izjavila je Jelena Topalović, direktorka Turističke organizacije opštine Ljubovija.

Gastro Fest 2024 Vesti 1

Razvoj opštine Ljubovija orijentisan je na poljoprivredu i turizam, a jaka veza ove dve grane već daje vidljive rezultate. Na Gastro festivalu, posebno na etno trpezi, pripremljena je hrana od domaćih proizvoda lokalnih proizvođača.

-Opština Ljubovija će i u narednom periodu nastaviti da podstiče saradnju između lokalnih poljoprivrednih proizvođača i turističkih subjekata, što će osnažiti naš put razvoja i dati šansu opstanku sela. Evidentno je da se iz godine u godinu povećava broj turista u opštini Ljubovija, a naša želja je da spajanjem poljoprivrede i turizma svakom gostu ponudimo više, kroz čistu prirodu, čist vazduh i zdravu, organsku hranu. Sve ovo će dovesti do povećanja prihoda svih naših sugrađana koji se bave poljoprivredom i turizmom, a samim tim i do većih prihoda u budzetu opštine – kaže Milan Jovanović, predsednik opštine Ljubovija.

Gastro Fest 2024 Vesti 10 1024x683

Stručni žiri proglasio je pobednike u svim takmičarskim disciplinama. Najuspešniji takmičari dobili su i poklone sponzora Gastro festivala „Metalac posuđe“, Gornji Milanovac, dok je prva nagrada za kategoriju riblja čorba bila televizor, poklon Turističke organizacije opštine Ljubovija.

Izvor/Foto: Rivera info

Pročitajte još: