Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: DVE DECENIJE PRIJATELJSTVA

Mačva
Deca Iz Italije01

Ana Acan

Zahvalni smo na podršci koju sve ove godine za realizaciju projekta međunarodne saradnje lozičkoj gimnaziji pruža rukovodstvo grada na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, izjavio je Darko Nestorović, direktor škole na prijemu u gradskoj skupštini trideset srednjoškolaca i profesora iz Instituta Paolo Romani iz italijanskog grada Kazalmađore. U ime gradonačelnika mladim Italijanima su dobrodošlicu poželeli njegov pomoćnik Milan Jugović i član Gradskog veća Ljubinko Đokić.

Podelivši radost novog susreta mladih iz dve prijateljske zemlje Ljubinko Đokić je podsetio na odomaćenu poruku da „kada mladi uspostave prijateljstvo ono mnogo duže traje i spaja njihovu budućnost“.

– Mi više ne brojimo ove susrete, jer ih je bilo zaista puno za ove dve decenije. Vi ste najbolji ambasadori italijanskog i srpskog naroda, a pravi smisao i jeste u zbližavanju ta dva naroda. Saradnja započeta u obazovanju širiće se na kulturu a ja se nadam i na privredu, sport i ostale vidove  društvenog života. U našem gradu radi italijanska kompanija „Golden Lejdi“ a, kao što je poznato Loznica i Kazalmađore su potpisnici Povelje o saradnji, podsetio je Đokić.

U izjavi dobrodošlice koju je uputio pomoćnik gradonačelnika Milan Jugović je podsetio da je Loznica danas grad velikih potencijala, sa bogatom kulturom i tradicijom, istorijskim nasleđem, vrlo prepoznatljiva na turističkoj mapi u šta će se mladi gosti u naredna tri dana svakako uveriti i poneti u lepoj uspomeni.

– Mada sam i ja iz prosvetne struke i obrazovanja posebno mi je drago što sam u prilici da ovde razgovaramo kao drugovi i prijatelji, a ne kao nastavnici i đaci. Želja nam je  da predstavimo Loznicu kao grad velike istorije i kulturne tradicije što ona jeste i nadam se da ćete sa vašim domaćinima posetiti i obići  bar deo od brojnih turističkih, istorijskih i kulturrnih destinacija. Vi ste najsigurniji most koji spaja dva grada, dva naroda i dve države, poručio je Jugović.

Sa  ovog mesta ubiraju se plodovi rada tokom cele godine i nastojanja na svakodnevnoj saradnji na više prihvatljivih projekata, istakli su profesorka Slavica Grubačić iz gimnazije i profesor Antonino Montalbano iz Kazalmađorea. Do petka u Loznici boravi 26 đaka i tri profesora, kao i jedan roditelj, a u organizaciji projekta od početka učestvuje humnitarna organizacija „Persona ambijente“, čiji je pokretač italijanski profesor filozofije  Umberto Kjarini.

Pročitajte još: