Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: ETNO BAZAR, RATARSKE SVEĆE, ULIČNI ZABAVLJAČI

Mačva
Prvomajski I Uskrsnji Praznici 2024 02

Ana Acan

Prvomajsku i vaskršnju prazničnu atmosferu obeležili su zanimljivi sadržaji u centru Loznice, Banji Koviljači, Tronoši, Tršiću, kraj Drine, na Gučevu.

Najpre, u susret prazniku Vrbice na platou ispred Vukovog doma kulture održano je veče dečjeg folklora Kulturno umetničkog društva „Karadžić“  i „Frulica“ iz Lipničkog Šora. Bio je to  prvi program u susret Vaskrsu.

Prvomajski I Uskrsnji Praznici 2024 03

Usledio je trodnevni etno-bazar Turističke organizacije, na štandovima ispred Vukovog doma kulture gde su prikazane  zanimljive rukotvorine učenika veronauke osnovnih i srednjih škola sa kojeg je prihod upućen u humanitarne svrhe. Bili su izloženi magneti, čestitke, ukrasi, mirisne sveće, kreme i drugi učenički radovi. Pažnju najmlađih privukla je radionica šaranja jaja i umetnička ”Mašta bašta”, a priređen je i zabavni program. Bila je to svojevrsna pozlata i najlepi odgovor na vest da je tokom aprila rođeno 70 beba  u gradskom Porodilištu, 19 više nego lane u istom mesecu.

I ovogodišnji Sajam cveća u Banji Koviljači  okupio je oko 70 uzgajivače ukrasnog bilja kao  i proizvođače opreme za  cvećarstvo i baštovanstvo. Veliki je bio izbor kaktusa, ukrasnog drveća i bilja, a pojavili su se i grnčari iz Zlakusa. Pošto je završen Sajam cveća u Banji, u okviru prazničnih dan, u gornjoj sali Kur-salona, izvedena je pozorišna predstava ”Generalna proba Nušića”.

Prvomajski I Uskrsnji Praznici 2024 06

Četvrti Međunarodni festival živih statua i uličnih muzičara i zabavljača je stekao ogromnu popularnost i okupio veliki broj gostiju, turista, kao i nacionalnih i inostranih medija koji prate programe u Srbiji.  Pored izloga sa uvek rado viđenim „oldtajmer“ točkašima, tu su stigli  umetnici iz Srbije, Poljske, Rumunije i Grčke, saksofonista iz  Kube. Program je bio raznovrstan, svi su mogli da uživaju jer  su lepo vreme iskoristili za šetnju i provod na otvorenom. Posle dečje baletske predstave ”Kuća igračaka” nastupili su brejkdenseri, a zatim i ”Oki-doki”. Defile učesnika predvođen novosadskom ”Sambansom” i mažoretkinjama iz Banje Koviljače dodatno je ulepšao prvi dan festivala. Drugog su žive statue i muzičari našli svoje mesto najpre u Tršiću, a predveče i u Koviljači.

Prvomajski I Uskrsnji Praznici 2024 05

Na Veliki četvrtak u Tronoši, kako viševekovni običaj nalaže, ispred ikona Isusa Hrista i Presvete Bogorodice u manastirskoj crkvi, posvećenoj Vavedenju Presvete Bogorodice, upaljene su Ratarske, ili oračke sveće. Izlivene od čistog voska, i visoke 1, 63  metra biće paljenje tokom godine svake nedelje i na važne praznike za vreme službe sve naredne godine kada će biti prinete nove. Od ove godine  ova svetkovina postaje deo Mreže evropskih gradova “Sveta nedelja”. Gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću , pre desetak dana  stigao je  poziv iz španskog grada Kordoba, koji pruža izuzetnu priliku da Loznica podeli svoje bogato kulturno nasleđe sa svetom. kao što su tradicionalno paljenje velikih ratarskih sveća u Manastiru Tronoša. Loznica će se kao jedina lokalna samouprava u Srbiji, uz Grad Beograd  naći u grupi gradova  južne Evrope poput Grčke i Rumunije.

Prvomajski I Uskrsnji Praznici 2024 04

Međunarodna kajak i kanu regata na Drini, 25. Memorijal Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk, koja je započela 29. aprila u Višegradu okupila je 80 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije, Poljske, Rumunije, Bugarske i drugih zemalja. Prošla kroz Perućac, Vrhpolje i Mali Zvornik u dužini od 250 kilometara, završena je na svom cilju, u Loznici, pored restorana ,,MN”.

Prvomajski I Uskrsnji Praznici 2024 07

 

Pročitajte još: