Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: GRADSKO VEĆE USVOJILO INICIJATIVU ZA PODIZANJE SPOMEN OBELEŽJA HRABRIM GRANIČARIMA

Mačva
Gradsko Vece 5 2024 1 1

Ana Acan

Na zasedanju Gradskog veća u Loznici, kojim je predsedavao gradonačelnik Vidoje Petrović, prihvaćena je inicijativa za podizanje spomen obeležja trojici sugrađana koji su poginuli 1999. godine na odbrani granice sa Albanijom u mestu Košare. Loznica je tako među prvim gradovima koji na ovaj način u danima pritisaka velikih  sila na Srbiju odaje poštu Branislavu Negiću, Ivici Ivanoviću i Ljubomiru Romiću, jer su položili živote sa još 105 mladih vojnika Srbije duž albanske granice.

– Podizanje  spomen obeležja,  kao i prethodno davanje naziva  ulicama  ovim herojima  gde su živeli, u Loznici  i Banji Koviljači, predstavlja  nezaboravnik herojskog i slobodarskog duha, da  naraštaji shvate sa kakvim smo se nevoljama, nažalost, kroz istoriju suočavali i koliko je života utkano u ovu zemlju da bi nastala, a još teže, pod teretom imperijalističkih zahteva i opstala. Stoga smo ponosni što je Loznica već sutra domaćin promocije knjige “Krvava granica“ heroja sa Košara, čiji je autor  jedan od ratnih komandanata sa sto kilometara duge granice, istakao je gradonačelnik Vidoje Petrović.

Gradsko Vece 5 2024 2

Gradsko veće danas je usvojilo rešenje o dodeli ovogodišnjih novčanih nagrada za  88  najboljih studenata  i  53 učenika osnovnih i srednjih škola. Isplaćivaće se mesečno po 12000 dinara studentima i 7000 dinara učenicima.  Loznica je, kako se moglo čuti na zasedanju, više od dve decenije jedinstvena po tome u Srbiji. Ovde se izdvaja više od deset miliona dinara za najbolje akademce, što je duplo više od istih nagrada koje dobija 25 akademskih građana Šapca. Zato se nameće potreba, po završetku studiranja,  njihove još veće i celishodnije  integracije sa Loznicom gde svakom stručnjaku treba omogućiti stimulativne uslove za dalje profesionalno potvrđivanje, što je prema rečima gradonačelnika „dalji motivacioni značaj i nemerljiva vrednost za budućnost grada koji smo danas stvarali“.

Usvajanjem  odluke o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekata  održavanja i unapređivanja svojstava zgrada  kroz raspisivanje javnih poziva  za investiciono odžavanje fasada, krovova,  instalacija, uređaja i tehničke opreme u Loznici se četvrtu godinu nastavlja višestruko korisna praksa.

Pored energetske efikasnosti, veće bezbednosti i estetskih standarda koji su u tom periodu partnerski realizovani sa 238 stambenih zajednica izdvojeno je  123, 6 miliona dinara. Sve to  predstavilo je ovaj grad u vrhu uspešnih, rečeno je u susret donošenju nove skupštinske odluke o daljoj adaptaciji i unapređivanju stambene politike u Loznici.

Pročitajte još: