Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: MANIFESTACIJA „MIĆINI I VERINI DANI“

Mačva
Svetislav Bozic 1

Ana Acan

Programom „Muzika akademika Svetislava Božića u ogledalu trećeg milenijuma“ u okviru manifestacije „Mićini i Verini dani“ predstavljeno je stvaralaštvo ovog akademika, jednog od najznačajnijih kompozitora savremene srpske umetničke muzike.  Kao što je poznato Božićevu muziku izvode vrhunski domaći i inostrani ansambli jer taj opus obuhvata oko 300 različitih muzičkih žanrova, od solističkih, kamernih, horskih, orkestarskih do vokalno-instrumentalnih.

Svetislav Bozic
Svetislav Božić

Svetislav Božić je podsetio na 12. jun, datum kada je rođen  Miodrag Mića Popović, jedan od najvećih srpskih slikara uopšte i da je za njega  posebna čast da je i on, kao akademik došao tamo gde je Popović znatno ranije sedeo, gde je bio Jovan Cvijić, a pre svih Vuk Karadžić. Sa Antom Bogićevićem svi čine zavičajni arhipelag ljudi velike energije koji se i danas rađaju i dolaze s periferije grada, sa sela, rekao je Božić uz veliku zahvalnost gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću  i ustanovama kulture „koji su otvoreno i raširenih ruku dočekali i njega i druge zavičajne stvaraoce“.

– Moramo i njih primiti kada dolaze, ja sam jedan od tih, dugo me niko nije razumeo niti video. Ovde ima darovite dece, na tom čudnom slivu Drine, blizu Tronoše, na putu ka Valjevu. Živimo na gejziru velikih umova a Loznica proizvodi genijalne ljude jer je i bog tako odredio. Položaj umetnika uvek je  u vezi sa poreklom, jakim patrijarhalnim ustrojstvom, pravoslavnom energijom, s kojom  se snalazi i putuje kroz ta vrlo složena i komplikovana vremena a gotovo da nikada nisu bila ni laka ni jednostavna. Praktično, izvršio sam selekciju sedam kratkih fragmenata koji oslikavaju to stanje putovanja, oni su neki mogući izbor tonskog materijala koji govori kako sam ja živeo i video taj svet. Dosta pričam, bio sam 40 godina profesor fakulteta, ali ja sam najviše rekao muzikom. Božić je dodao da je muzika „jedan teško razumljiv jezik“ i da se ona „prima emocijom“, tako da je, kao autor, često bio u poziciji da sam prevodi svoju muziku.

Poslednji program „Mićinih i Verinih dana“ je danas kada će biti predstavljen 23. broj časopisa za kulturnu istoriju Jadra „Prizor“, čiji izdavač je loznički Centar za kulturu.

 

Pročitajte još: