Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: MANIFESTACIJU „SVET ŽENA“ SVEČANO OTVORILA TAMARA VUČIĆ, SUPRUGA PREDSEDNIKA SRBIJE

Mačva, Srbija
Dan Zena 2024 Tamara Vucic

Ana Acan

Manifestacija “Svet žena” otvorena je sinoć u Loznici, kao 23. po redu okupljanje posvećeno ženskom doprinosu društvu, jedinstveno ovakve vrste u Srbiji. Manifestaciju je svečano otvorila Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije, rodom iz Loznice. U svom govoru, istakla je važnost obrazovanja i podržala ideju o solidarnosti među svim ženama i muškarcima, te pozvala na promenu percepcije uloge žene u društvu.

Dan Zena 2024 Tamara Vucic 04

“Najlepše stihove i najlepše reči divljenja i poštovanja prema ženama napisali su upravo muškarci, znajući i prepoznajući žensku snagu, žensku energiju i ceneći ženski doprinos svetu kakav poznajemo. Taj doprinos bio je kroz istoriju često nepriznat ili nedovoljno cenjen. Setimo se samo Mileve Ajnštajn. Uopšte, snaga žene nije dobijala prostora da se pokaže, da prikaže svoj talenat i svoju kreativnost. Čak i kada bi  uspela da taj prostor osvoji,  bila bi osuđivana, a neretko i nazivana različitim pogrdnim imenima. Prvom novinarkom kod nas smatra se dama simboličnog prezimena Marija Maga Magazinović, bila je prva bibliotekarka i prva žena koja je dovela moderni balet u Srbiju na početku 20. veka. Za istaknute žene, žene koje su menjale svet i svest mi ne moramo da idemo tako daleko. Iako rođena u Beču s pravom je smatramo našom – Mina Karadžić, jedna od retko obrazovanih žena svoga doba. Putovala je sa svojim ocem Vukom Karadžićem i mnogo mu pomagala u poslovnim aktivnostima. Ima mnogo takvih žena koje su se borile i izborile za svoje mesto, za naše mesto u svetu i istoriji. Zajedničko im je obrazovanje. Znale su da jedino u obrazovanju mogu dostići željenu poziciju sa koje mogu da budu u mogućnosti da menjaju svet. Zato je moja poruka mladim damama da vredno upijaju znanja jer jedino tako mogu razvijati svoj talenat i svojoj kreativnosti pustiti da poleti. Pri tom ne mislim samo na formalno obrazovanje nego na obrazovanje uopšte. Dakle, upijajte znanje, čitajte, slušajte, pitajte i igrajte se. Upijanje znanja može da bude jedna igra u kojoj ste uvek svi pobednici.” – istakla je Tamara Vučić i dodala – „ Dan žena gledam ne kao dan u kojem treba nešto od muškaraca da očekujemo, nego od sebe.  Više solidarnosti, drage dame, i ne samo vi nego i među muškarcima i svima nama. To je nešto što nam nedostaje, a što moramo da gradimo i na čemu moramo da radimo, ako želimo da gradimo bolji svet i bolji život za sve nas – solidarnost i zajedništvo“ , poručila je prva dama Srbije.

Dan Zena 2024 Tamara Vucic 03

U Vukovom domu kulture, zvanice je srdačno pozdravio gradonačelnik Vidoje Petrović, istakavši da su žene u Loznici na najodgovornijim pozicijama kako u zvaničnim institucijama, tako i u privredi i preduzetništvu. “Ostajte na putu uspeha, da ovu našu lokalnu zajednicu i našu zemlju činite boljim i lepšim mestom za život. Želim vam svu sreću ovog sveta”, istakao je Petrović.

Nakon zvaničnog dela, izveden je muzičko-poetski program “U čast ženi” u izvođenju Milorada Mikija Damjanovića, uz pratnju Nataše Radovanović, sopranistkinje iz Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, i pijaniste Pavla Joksimovića. Svim damama koje su prisustvovale manifestaciji, Gradska uprava je pri ulasku u salu priredila poklon paket i belu ružu.

Dan Zena 2024 Tamara Vucic 05

Program manifestacije se nastavlja sutra na istom mestu, kada će Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, izvesti monodramu “Milunka Savić” posvećenu srpskoj heroini iz Velikog rata, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, obeležavajući tako i 110 godina od početka tog ratnog sukoba. Istog dana na šetalištu će početi i trodnevni “Osmomartovski bazar” koji priređuje Turistička organizacija grada uz učešće velikog broja izlagača, a potom će se ređati programi tokom celog meseca. Manifestaciju tradicionalno organizuju Centar za kulturu “Vuk Karadžić” i Grad Loznica.

“Taj doprinos je, kroz istoriju, često nepriznat, bio nedovoljno priznat i nedovoljno cenjen”, istakla je Tamara Vučić. “Setimo se samo Mileve Ajnštajn. Uopšte snaga žene nije dobijala prostor da se pokaže, da pokaže svoj talenat i svoju kreativnost. Čak i kada bi uspevala da osvoji taj prostor, bila bi osuđivana, ne retko nazivana i raznim pogrdnim imenima.”

Izvor/Foto: Grad Loznica

Pročitajte još: