Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: NEDELJA GLUMAČKIH OSTVARENJA

Kultura, Mačva
Glumacka Ostvarenja 2024 1

Ana Acan

Tradicionalni Festival glumačkih ostvarenja „Dragan Tošić“ počeo je u Vukovom domu kulture teatarskim nastupom animatora. Resava Teatra čiji je domaćin Kulturno-umetničko društvo „Karadžić“. Smotru glumaca amatera Srbije iz Despotovca, Kragujevca, Novog Sada, Velike Plane i dva ansambla iz Beograda svečano je otvorio zamenik gradonačelnika Petar Gavrilović, koji je, podsetivši da je Loznica kao  zavičaj velikana  grad velike prošlosti, mesto koje je samo geografski na obodu naše zemlje, ali i grad koji zauzima jedno od najvažnijih mesta na kulturnoj mapi Srbije.

Glumacka Ostvarenja 2024

– Naš grad nikada nije bio kulturna provincija. Još od vremena oca srpske pismenosti Vuka Karadžića, preko prote Ignjata Vasića, Miće Popovića, kultura je u životima Lozničana imala posebnu ulogu. Jer, Loznica stalno raste, razvija se i mi želimo da zajedno sa ekonomskim  i privrednim napretkom, obogaćujemo i kulturnu ponudu  kroz kulturne sadržaje u kojima će naši sugrađani moći da uživaju. Uz Centar za kulturu, uz podršku lokalne samouprave, znatan deo kulturnih programa koji okupljaju veliki broj Lozničana svih generacija sprovodi KUD Karadžić, društvo koje već 170 godina sprovodi svoju misiju približavanja kulturnih aktivnosti što širim slojevima naših građana, rekao je Gavrilović i dodao:

Petar Gavrilovic2024

– Zadovoljstvo mi je što danas stojim na ovom mestu i što mogu da kažem da je ovo festival, prepoznatljiv i van naše Loznice, festival koji je za prethodnih 17 godina Lozničanima okupio stotine glumaca i priuštio destine predstava uglavnom amaterskog, ali i profesionalnog pozorišnog stvaralaštva. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da gradimo i unapređujemo uslove za kreativno stvaralaštvo naših sugrađana, naročito onih mladih, mladih koji su budućnost ovog grada, da unapređujemo uslove i postavljamo osnove na kojim će našim Lozničanima u bliskoj budućnosti biti osnovano Gradsko pozorište poručio je zamenik  gradonačelnika.

Prvi su na scenu izašli glumci iz Despotovca. Centar za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ i Resava Teatar izveli su pozorišnu predstavu „Ruženje naroda“ Slobodana Selenića, koju su režirali Miroljub Ivanović i Nemanja Radivojević.

Glumacka Ostvarenja 2024 1

Festival traje do 27. aprila a nastavlja se predstavljanjem Amaterskog pozorišta SKC Kragujevac, predstavom „Bečka stolica“. Uslediće, u četvrtak, „Crna kutija“ Ane Đorđević u izvođenju Novosadskog amaterskog pozorišta „Šmiranti“. U petak je predstava „Ah, zaboga, stišajte se, mister Drink“Centra za kulturu „Masuka“ iz Velike Plane, dok je poslednja u takmičarskom programu festivala „Večernja ruža“kojom će se predstaviti Studio glume „Teatar 011“ iz Beograda. U čast nagrađenih festivalskih glumaca, u subotu će Pozorište „Slavija“ iz Beograda izvesti komad „Ima nešto što bi trebalo da znaš“.

 

Pročitajte još: