Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: OBELEŽEN DAN POBEDE

Mačva
Jugovic Djokic

Ana Acan

Delegacije Grada Loznice, Vojske Srbije, kasarne ‘’Podnarednik Momčilo Gavrić“ u Klupcima, Gradskog odbora SUBNOR-a, predstavnici političkih partija, udruženja i Centra za kulturu ”Vuk Karadžić“ odali su poštu na lozničkom Partizanskom groblju povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom. Drugi svetski rat bio je najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva, rat u kome je život izgubilo oko 75 miliona ljudi, u kome se dogodio holokaust i bačena atomska bomba na ljudski rod.

Pored toga, kako je rekao Ljubinko Đokić, član Gradskog veća,  u Loznici, „9. maja 1945. je dobro pobedilo zlo, a u toj pobedi učestovali su i naši predaci koji su se borili na pravoj strani. Nisu nas obrukali kao što to nisu učinili ni njihovi očevi koji su se borili u Prvom svetskom ratu na Drini, Ceru, Kajmakčalanu. Loznica je dala veliki doprinos u tom ratu, patriotizam je dokazala ne samo u borbi protiv neprijatelja nego i u prihvatanju izbeglica sa leve obale Drine koje su bežale iz Hrvatske. Ovo vreme traži opet neku borbu, ali na sreću ne onakvu kakvu su vodili naši preci, puškom, nego borbu za ubrzani ekonomski razvoj, izgradnju infratrukture, veću zaposlenost, izgradnju institucija, borbu za bolji život naših građana – poručio je Đokić.

U Drugom svetskom ratu iz lozničkog kraja poginula su 654 borca, 330 boraca ostali su invalidi, a podnete su i velike civilne žrtve, samo u Dragincu ubijeno je skoro 3.000 civila oktobra 1941. godine. Te podatke saopštio je pukovnik, istoričar Miloš Dejanović.

Pročitajte još: