Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: PROMOCIJA KNJIGE O JUNACIMA BITKE NA KOŠARAMA

Mačva
Promocija Knjige Vukov Dom 2024 3

Ana Acan

U organizaciji Udruženja 53. granični bataljon Prištinskog korpusa i podršku Ministarstva za odbranu u  Vukovom domu kulture u Loznici održana je promocija knjige,, Krvava granica – heroji sa Košara“ čiji je autor zamenik ovog graničnog bataljona, potpukovnik Dragutin Dimčevski.

Knjiga je, kako je rečeno nakon odavanja pošte minutom ćutanja  mladim vojnicima koji su poginuli na granici sa Albanijom, među kojima su i trojica Lozničana Ljubomir Romić, Branislav Negić i Ivica Ivanović svedočanstvo i nezaboravnik na veliku ratnu eponeju u proleće  1999. godine  na rejonu karaule Košare. Ta bitka je odnedavno i u istorijskm gradivu učenika osmih razreda a sama  promocija je znak zahvalnosti Loznici jer je grad koji ne zaboravlja svoje junake i pretke od vojevanja u Čokešini, na Ceru i na Gučevu, pa sve do onih koji su svoju zemlju branili u ratovima zaključno sa NATO agresijom. Pored njega o knjizi i događajima na granici sa Albanijom govorili su i pukovnik Šljivančanin i Petar Mišić.

Promocija Knjige Vukov Dom 2024

Zbog negovanja kulture sećanja na sva ta imena čuvajući ih od zaborava kao i zbog naziva ulica po herojima sa Košara, za koje će ovde  uskoro biti podignuto spomen obeležje Šljivančanin je na početku promocije gradonačelniku Vidoju Petroviću uručio značku 53. graničnog bataljona i plaketu kao znak zahvalnosti na svemu što se čini u očuvanju sećanja na heroje odbrane otadžbine. Petrović je u svom obraćanju gostima, među kojima su bili predstavnici Vojske, Crkve, porodice palih sugrađana na Košarama i puno mladih Lozničana zahvalio se na priznanju, koje su, kako je rekao „dodelivši njemu zapravo dodeli našem gradu“.

– Priznanje će nas dodatno obavezivati da u vremenima kakva su danas i kakva pamtimo iz prošlosti, učinimo dodatne napore da sabrani i udruženi čuvamo sećanja na prosvetljene i hrabre čija su dela zapisana i u knjizi „Krvava granica“. Ovo veče je bolno sećanje i vraćanje u prošlost da ne zalutamo u vremenima koja su pred nama i koja dolaze. U uslovima globalizacije i pokušaja zapadnjačkog unipolarizovanja sveta nebiranim sredstvima, rušenjem međunarodnog prava radi otvaranja novih kriznih žarišta i prolivanja tuće krvi do poslednje kapi nestaju sve etičke i ljudske norme. Danas, kada su na delu pokušaji da se uništava nacionalni identitet nama kao slobodarskom narodu ne preostaje ništa drugo nego da se kao i kroz istoriju borimo i sačuvamo ono što je naše. Najnoviji pritisak iz Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je potvrda kako silni i moćni mogu sve da pogaze, da prekrajaju istoriju, da zadnji koji bi trebali da budu pokretači antigenocidne politike, Nemci, čine to bez ustručavanja.

Promocija Knjige Vukov Dom 2024 4

Ali i tu smo videli, kako je to istaklo državno rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem, što ohrabruje, da ipak, na ovoj planeti, postoji gotovo dve trećine pravdoljubivih i rodoljubivih naroda koji nisu želeli da podlegnu pritiscima silnih i moćnih, i da nešto što ne odgovara istini predstave kao istinu zarad nekih novih, nama već poznatih globalističkih projekata. Zato mi se zaista čini da nije moglo ovo veče i predstavljanje ove knjige doći u aktuelnijem trenutku. Neizmerno sam zahvalan autoru, izražavam ogromno poštovanje njegovim saradnicima, jer su smogli snage da herojske podvige učine vidljivijim na svetlu dana jer sloboda nema cenu. Zato smo i mi ovde u Loznici, uveliko angažovani na prikupljanju idejnih rešenja za podizanje spomen obeležja našim herojima sa Košara, čije su porodice ove večeri zajedno sa nama“ istakao je gradonačelnik Loznice.

Autor knjige „Krvava granica“ Dragutin Dimčevski je u teško vreme bio zamenik komandanta 53. graničnog bataljona Prištinskog korpusa i iz njegovih iskustava, zabeleženih na stranicama radnih i privatnih beležnica, nastalo je delo koje je argumentovano svedočanstvo ne samo svedoka već i direktnih učesnika borbi na rejonu karaule Košare kao i svega što je prethodilo i onoga što se dogodilo posle. O knjizi „Krvava granica“ govorili su i neposredni učesnici odbrane Srbije na rejonu Košara i jedan od Dragutinovih saboraca potporučnici Saša Radojević i  Petar Mišić.

 

Pročitajte još: