Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: SKUPŠTINA USVOJILA ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA GRADA I IZVEŠTAJE O RADU JAVNIH PREDUZEĆA

Mačva
Skupstina Grada 18 6 2024 01

Ana Acan

Skupština grada Loznice je na četvrtoj redovnoj sednici  je usvojila i Završni račun budžeta grada za 2023. godinu. Ostvareni budžetski prihodi na kraju prošle godine iznose 3,153 milijarde dinara, dok ukupni prihodi sa svim korisnicima budžetskih sredstava iznose 3,313 milijardi dinara i za 377 miliona su veći nego 2022. godine. Pri tome nastavljen je  dugogodišnji trend da prihodi budžeta rastu između 10 i 12 odsto. Najveći porast je kod prihoda od poreza na zarade koji su veći za 208 miliona dinara, porez od preduzetnika koji plaćaju paušalno je veći za 80 miliona, ostali prihodi povećani su za 13 miliona dinara među kojima i doprinos za uređenje gradskog građevinskog zemljišta koji je veći za 50 miliona. Sve ovo govori i o trendu razvoja grada kada je u pitanju zapošljavanje, izgradnja, infrastrukturni projekti, naročito kod urbanih poreza iz privrednih delatnosti.

Skupstina Grada 18 6 2024 02

Grad vodi proaktivnu politiku u oblasti obrazovanja gde je izdvojeno 696 miliona dinara, najviše  u poslednjih nekoliko godina, ali druge značajne investicije. Za održavanje puteva utrošeno je 426 miliona, za KJP “Naš dom“, koje se brine o čistoći grada, ukupno je izdvojeno 196 miliona od čega, za 11. fazu sanacije gradske deponije 28 miliona, a za održavanje vodotokova drugog reda 20 miliona dinara.

Skupstina Grada 18 6 2024 03

Ispunjene su i sve ostale obaveze koje proističu iz Zakona o lokalnoj samoupravi pa je za sportske klubove izdvojeno 198 miliona dinara, za subvencije poljoprivredi 33 miliona. Odeljenje za privredu obradilo je sve zahteve korisnika po pitanju subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje, za te namene izdvojeno je 28,7 miliona direktnih subvencija i pet miliona za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta. Sve obaveze su obavljene na vreme, a likvidnost budžeta je dobra, s obzirom na to da smo u pet i po meseci ove godine nastavili trend od prošle godine,  pa  su po mišljenju eksternog revizora, finansijski izveštaji Završnog računa grada u skladu sa svim propisima među kojima i Zakonom o budžetskom sistemu.

Skupština je dala saglasnost i na izveštaje o prošlogodišnjem radu javnih preduzeća i ustanova.

Na ovom zasedanju izabran je  i novi  član Gradskog veća,  Tomislav Stefanović iz Jadranske Lešnice a  potvđeni su i  mandati su   odbornicima Slobodanu Živanoviću, Suzani Stanojević, Miri Lalović i Miroslavu Paniću sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Loznica ne sme da stane“, kao i Aleksandru Gluviću, (Srpski pokret Dveri, Novi DSS, POKS) – Slaviša Miletić“.

 

Pročitajte još: