Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: TRADICIONALNA IZLOŽBA VINA

Mačva
Prica O Vinu

Ana Acan

U lozničkom Muzeju Jadra i ovog proleća predstavljeno je petnaest vinarija iz Srbije i regiona, ali i iz Čilea, na šestoj izložbi vina koju su priredili Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ i Muzej Jadra. Ova manifestacija sa prepoznatljivom degustacijom belih i crvenih vina, u gradu koji je ime dobio po ogromnim zasadima vinove loze, iskoračila je dalje od obične izložbe vina jer se na ovim susretima razmenjuju iskustva, daju preporuke i saveti budućim uzgajivačima vinove loze. Stvorena su i još se stvaraju prijateljstva među ljudima iz regiona.

To je u pozdravnim rečima istakao u ime gradske uprave Milan Jugović, pomoćnik gradonačelnika, izrazivši zadovoljstvo što je svake godine program „Priče o vinu“ sve posećeniji i interesantniji.

Milan Jugovic Neskovic Simic Vilic

– Veza između Loznice i vina je neraskidiva a svoje korene vuče daleko u prošlosti. Vinova loza se u našim krajevima uzgaja više od 1.700 godina tako da je danas to jedan od simbola grada koji je svoje mesto našao i u grbu Loznice. U našim krajevima vinograda nema tako mnogo kao u nekim ranijim vremenima i ovakve manifestacije koje okupljaju veliki broj izlagača mogu dati podsticaj ne samo unapređivanju vinske kulture i vraćanju na nivo koji je imala ranije, već da se naši sugrađani aktivnije uključe u bavljenje ovom delatnošću. Loznica je grad otvorenog srca i veliko je zadovoljstvo videti ovoliko kvalitetnih vinarija ne samo iz naše zemlje, već i iz inostranstva. Grad će uvek biti tu da podrži manifestacije koje imaju za cilj obogaćivanje kulturne i turističke ponude našeg kraja.

Izlagači  vina na štandovima bili su iz vinarija „13. jul – Plantaže“ iz Crne Gore, „Tikveš“ iz Severne Makedonije, „Tarapak“ iz Čilea, preko zastupnika za Srbiju iz Loznice, kao i iz Knjaževca, Trstenika, Valjeva, Vinče kod Topole,  Iriga, Šida, Beške, Sremskih Karlovaca, Novog Slankamena, Kruševca i Jadranske Lešnice.

Priča o vinu u Muzeju Jadra započeta je  2017. godine kao lep spoj istorijata ovog kraja i vezanosti imena grada i vinove loze. Sve veće interesovanje je i među posetiocima i među izlagačima. Vinogradari dolaze iz svih krajeva Srbije, ali i iz Makedonije, Crne Gore, a prvi put pojavio se i predstavnik sa latinoameričkog kontinenta, iz  jedne poznate čileanske vinarije. Ove godine izostala je samo vinarija Manastira Bukovo koja je nedavno pretpela veliku štetu od vremenske nepogode koja je zahvatila negotinski kraj.

Pročitajte još: