Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

LOZNICA: USVOJEN BUDŽET GRADA ZA OVU GODINU

Mačva
3sednica 2024 01

Ana Acan

Na trećoj sendici Skupštine grada Loznice, odbornici su usvojili budžet za 2024. godinu u iznosu od 4 milijarde 360 miliona dinara. Takođe su usvojena dva planska dokumenta ključna za dalji razvoj grada – Plan razvoja grada Loznice do 2030. godine i Strategija razvoja urbanog područja grada Loznice za narednih deset godina.

3sednica2024 02

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je povodom usvajanja ovih važnih dokumenta istakao: „Dostignuti stepen razvoja uvek prate  nove potrebe građana, i na tom putu susrećemo se sa novim zahtevima, očekivanjima, ali i šansama i izazovima na koji način da odgovorimo na njih. Ja sam srećan što se kroz Plan razvoja i Strategiju razvoja urbanog područja grada obezbeđuje kontinuitet i savremen pristup konceptu daljeg razvoja naše voljene Loznice. Ovim dokumentima kredibilitet daju ne samo obrađivači kojih je 48 sa nivoa naše lokalne samouprave već i veliki broj predstavnika državnih organa, međunarodnih i domaćih organizacija, ustanova, koji su iz drugih sredina kao što je Program kancelarije Evropske unije za projektne usluge (EU PRO Plus), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JVP „Srbijavode“, Balkanski centar za regulatornu reformu, Republički sekretarijat za javne politike, Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo i Privredna komora Srbije. Dakle, implementacija iskustava iz evropskih zemalja primerena dostignutom stepenu razvoja naše lokalne zajednice. Druga stvar koja ovim dokumentima daje kredibilitet jeste činjenica da smo u ranijem periodu uglavnom, u najvećoj meri realizovali planove i strategije, koje su dalje metodološki razrađivane u cilju efikasnijeg sprovođenja i njihove primene. Ja vas pozivam da učinimo sve kako bismo iskoristili sve mogućnosti i šanse za dalji razvoj našeg grada. Hajde da se istinski svi zajedno borimo za Loznicu i da pokažemo da nam je Loznica na prvom mestu.“

3sednica 2024 03

U prethodnom periodu građanima Loznice je prezentovana vizija budućeg razvoja grada koja je utkana u Plan razvoja grada do 2030. godine i na čijem se ostvarenju uveliko radi. Izgradnja Brze saobraćajnice i nove Industrijske zone „Sever“, izgradnja Postrojenja za preradu otpadnih voda i Reciklažnog centra za selekciju otpada, silazak na obalu Drine izgradnjom kompleksa vikend naselja sa pratećim sadržajima za svako naselje, zaokruženje sportskog kompleksa Lagator kroz završetak Atletskog stadiona i izgradnju zatvorenog Olimpijskog bazena, izgradnja podzemne garaže, uređenje Vidikovca koji će predstavljati „pluća“ našeg grada, uređenje Centralnog gradskog trga, izgradnja savremene Tržnice na lokaciji Zelene pijace, izgradnja Zone ekskluzivnog stanovanja, uređenje prostora bivše fabrike Viskoza deo u poslovno-stambeni kompleks, a deo u sportsko – rekreativni kompleks su projekti koji nas izdvajaju i opredeljuju kao apsolutnog lidera Zapadne Srbije.

Drugi važan dokument koji je usvojila Skupština grada tokom prvog dana zasedanja bila je Strategija razvoja urbanog područja Loznice, koja obuhvata područje Loznice, Banju Koviljaču, Tršić, Tronošu i planinu Cer. Cilj  je da se ojačava urbani identitet, unapređuje  i kvalitet uređenosti i pristupačnosti urbanog područja, zaštiti kulturno i graditeljsko nasleđe.

Nakon usvajanja ovih dokumenta usledila je rasprava o budžetu.

„Javno ću zadužiti direktore javnih preduzeća i ustanova da odgovore na pitanja odbornika koja se odnose na preduzeća kojima rukovode. Lično ću vas prozvati da to uradite. Ne bih se složio da je ovaj budžet i ova odluka o budžetu došla bez učešća javnosti. Trebalo je objasniti  zašto na sajtu grada nije postavljen nacrt budžeta za ovu godinu.  To se ubuduće ne može tolerisati, nemamo razloga ništa da krijemo, mada, ako neko želi da se uključi u nešto, on će uvek naći načina. Moramo sve aktivnosti da učinimo maksimalno transparentnim. Na kraju, ko greši pa ma ko bio, neka snosi političku i pravnu odgovornost. Ako vam je stalo do interesa građana, prava i pravičnosti, sa ove govornice jasno i glasno kazaćemo o čemu se radi. Ćuteći, ostavljate prostor da ljudi to iskoriste na svoj način. Mi smo ovde da radimo u interesu građana, a i ovaj budžet je u interesu građana“, rekao je gradonačelnik Loznice.

3sednica 2024 01

Novi budžet Grada Loznice u 2024. godini biće 4 milijarde 360 miliona dinara. Za kapitalna ulaganja ukupno će biti izdvojeno oko 780 miliona dinara što je 18 odsto ukupnih rashoda budžeta. Radi se na  dvadeset projekata, pre svih, započete fiskulturne sale u gimnaziji i školi u Jadranskoj Lešnici. Počinje druga faza izgradnje atletskog stadiona, druga faza linearnog parka na Lagatoru, a tu je i projekat za  povećanje energetske efikasnosti zgrada kroz sufinansiranje sa Vladom Srbije. Grad će finansirati postavljanje semafora na tri raskrsnice – u ulicama Svetog Save i Georgija Jakšića, na ukrštanju Banjske ulice i Bulevara Dositeja Obradovića  kao i Banjske i Ulice Republike Srpske. Tu je i projekat izgradnje vodovoda Jadranska Lešnica – Joševa.

Na rashodnoj strani najveći deo od 803 miliona dinara planski se usmerava na obrazovanje i  Predškolsku ustanovu “Bambi”,  475 miliona, zbog otvaranja novog vrtića u Lozničkom polju. Za podršku roditeljstvu obezbeđeno je 66 miliona dinara, ličnog pratioca dece 30 miliona, subvencije u poljoprivredi 37,5 miliona, za projektovanje 87 miliona dinara, za putnu infrastrukturu 410 miliona dinara, a sportske klubove 180.

Na ovoj sednici, u drugom danu zasedanja,  usvojeni su  i programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova.

Pročitajte još: