Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MALI ZVORNIK: NASTAVLJENO PROLEĆNO UREĐENJE

Mačva
Default

Ana Acan

Uređenjem parka u mesnoj zajednici Centar i sadnjom cveća kod spomen – obeležja palim borcima u Drugom svetskom ratu i na još nekoliko lokacija, nastavljeno je prolećno uređenje zelenih javnih površina u Malom Zvorniku. Radove su izveli radnici Javnog komunalnog preduzeća „Drina“, po nalogu lokalne samouprave, koja je obezbedila novac za nabavku sadnica ukrasnih biljaka.

Default

Prema rečima Mirjane Ivanović, koja je rukovodila akcijom, u okviru održavanja javnih površina, u drugoj polovini meseca aprila 2024. godine, JKP „Drina“ izvršilo je radove na čišćenju i uređenju parka kod velikog spomenika i zelenog ostrva kod manjeg spomenika, nedaleko od Doma zdravlja.

„U okviru izvedenih radova izvršeno je vađenje starih i preraslih sadnica ukrasnog bilja, uklanjanje starih betonskih žardinjera, premeštanje malih betonskih žardinjera u okviru parka, prekopavanje zelene površine i priprema za sadnju sezonskih i višegodišnjih sadnica cveća. Takođe, izvršeno je detaljno čišćenje behaton staza i popravka kamenih ploča u postolju velikog spomenika u parku kod autobuske stanice, kao i čišćenje i pranje spomenika, koji je bio zaprljan usled višegodišnje izloženosti spoljnim atmosferskim uticajima. Nakon izvršenih pripremnih radova, izvršeno je nasipanje aleja zemljom i humusom i obavljene su pripreme za sadnju sezonskih i višegodišnjih sadnica cveća“, kaže Ivanović.

Default

Ona je navela da je u parku kod velikog spomenika urađena nova behaton staza, sa pripadajućom betonskom žardinjerom, duž unutrašnje strane nove staze, kao i kamena dekoracija unutar postojećih staza. Na ovoj lokaciji, u postojeće žardinjere kod autobuske stanice i u ostrvu kod malog spomenika zasađeno je ukupno 680 komada sadnica sezonskog i višegodišnjeg cveća različitih boja, petunija, salvija, lavande, karanfila i kadifa.

U parku kod spomenika zasađena je živa ograda od 80 sadnica lovor – višnje, čime su oivičene zelena i cvetna površina prema tržnom centru, dok je unutar cvetnih zasada zasađeno 9 sadnica pampasa. Nakon sadnje cveća, na zemljom nasute površine u parku posejana je parkovska trava.

Img 0184

Kod česme na šetalištu, ispred Doma kulture i u žardinjerama ispred stambene zgrade u Ulici Kralja Petra I, br.16, zasađeno 16 komada različitih ukrasnih biljaka.

Ivanović je istakla da je sredstva za sve navedene radove obezbedila Opštinska uprava, na čiju su inicijativu i idejna rešenja radovi i izvedeni. Ulice i trotoari u mesnoj zajednici Centar prethodno su očišćeni od otpadaka, prašine i suvišnog rastinja. U okviru ovih radova, JKP „Drina“ uredilo je i prostor oko vodnih objekata u okviru prve zone sanitarne zaštite.

Pročitajte još: