Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MALI ZVORNIK: ODOBRENA SREDSTVA KROZ KONKURS „GRADOVI U FOKUSU“

Mačva
Snapinsta.app 429826304 791666816337675 8787577101955308415 N 1080

Ana Acan

Na konkursu „Gradovi u fokusu“ Ministarstva kulture za 2024. godinu podržani su projekti 47 gradova i opština širom Srbije, koji su na ovaj način dobili priliku da obnove i adaptiraju ustanove kulture, za šta je opredeljeno ukupno 350 miliona dinara.

Na području Mačvanskog upravnog okruga, podržan je projekat opštine Mali Zvornik – “Kulturno srce Malog Zvornika” koji se odnosi na nastavak radova na uređenju velike sale Biblioteke “17. septembar”. U ove namene dodeljena su sredstva u iznosu od osam miliona dinara.

Gradovi i opštine u Srbiji pokazali su veliku zainteresovanost da i ove godine konkurišu za sredstva Ministarstva, što im pruža priliku da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture unaprede svoje kapacitete u kulturi i kulturnu ponudu. Izabrane jedinice lokalne samouprave poneće titulu – Grad u fokusu, koja će im omogućiti da budu prepoznate kao relevantni centri razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.

Do sada je kroz ovaj program, koji je započeo 2016. godine, finansirano 169 projekata i za njih je dodeljeno 1,6 milijardi dinara.

Putem ovog programa finansirani su projekti rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i izgradnje ustanova kulture koje su decenijama bile devastirane i u najvećoj meri radile u otežanim uslovima. Na ovaj način biblioteke, arhivi, muzeji, kulturni centri, galerije, bioskopi, arheološki lokaliteti, srednjovekovna zdanja u poslednjih nekoliko godina dobili su novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj. U periodu od 2016. do 2023. godine saniran je veliki broj krovova koji su prokišnjavali, uvedeno je grejanje u mnogim objektima, zamenjene su elektroinstalacije, vodovodni i kanalizacioni sistemi, menjana je stolarija, adaptirani depoi, garderobe, galerijski prostori, obnavljane skulpture, nabavljena audio-vizuelna oprema, muzički instrumenti…

Komisija je i ove godine kroz odabir projekata podržala ravnomernu obnovu ustanova kulture širom Srbije, dalji razvoj i stvaranje preduslova za osnaživanje kulturnih sadržaja.

Pročitajte još: