Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MALI ZVORNIK: PODRŠKA DRŽAVE ZA PROJEKTE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Mačva
Img D95e6080d0fe66973e269db2375092fb V

Ana Acan

Opština Mali Zvornik dobila je od Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije 5.950.000 dinara za sufinansiranje dela Programa energetske sanicije porodičnih kuća i stanova u 2024. godini. Podrška je namenjena građanima koji ne spadaju u socijalno ugroženu kategoriju.

Ugovor o dodeli ovih sredstava lokalnoj samoupravi sa ministarkom Dubravkom Đedović Handanović potpisao je nedavno zamenik predsednika opštine, Milisav Despotović. Budući da je za realizaciju Programa energetske sanicije porodičnih kuća i stanova u opštini Mali Zvornik u 2024. godini predviđeno ukupno 8.500.000 dinara, preostalih 30 posto potrebnih novčanih sredstava ili 2.550.000 dinara za ovu namenu lokalna samouprava izdvojiće iz sopstvenog budžeta.

Img 4a4e2dde8caceb6a5bebdc5b86aeb762 V

Obezbeđena finansijska sredstva namenjena su za sufinansiranje različitih mera podrške za unapređenje energetske efikasnosti domaćinastava, uključujući zamenu krovnog pokrivača i stolarije na objektima, izradu fasade, nabavku solarnih panela, kao i kotlova za grejanje. Prema rečima zamenika predsednika opštine, javni pozivi za utrošak ovih sredstava biće raspisani uskoro, najpre za nabavku izvođača radova, a zatim i za građane i skupštine stanara za sufinansiranje programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. Despotović je objasnio da će preko subvencija za unapređenje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova, opština sufinansirati do 50 posto prihvatljivih troškova za radove i utrošene materijale, u skladu sa propisanim limitom za svaku od mera podrške.

U Malom Zvorniku trenutno je aktuelna realizacija projekta odobrenih u okviru Javnog poziva lokalne samouprave za sufinansiranje mera energetske sanacije u domaćinstvima za 2023. godinu. Na prošlogodišnjem konkursu subvencije opštine za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima dobio je 51 korisnik koji je ostvario pravo na ovaj vid podrške. Najviše zahteva na konkursu 2023. godine bilo je za finansijsku podršku za zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama, za porodične kuće i stanove i na ime realizacije ove mere potpisana su 43 ugovora sa vlasnicima stambenih objekata.

Sredstva za zamenu postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju efikasnijim kotlom na biomasu dobilo je 3 korisnika. Ugovori sa dva korisnika sklopljeni su na ime sufinansiranja zamene postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora.

Po jedan ugovor potpisan je za realizaciju preostale tri mere, za postavljanje i nabavku materijala za termičku izolaciju, ugradnju toplotnih pumpi i za ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Za izvođenje radova angažovano je devet preduzeća.

Opština Mali Zvornik u protekle tri godine, uz podršku Republike Srbije i nadležnog ministarstva, sufinansirala je unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata na teritoriji lokalne samouprave, obezbeđujući dovoljno finansijskih sredstava za sve koji su se obratili opštini za pomoć u realizaciji mera energetske sanacije.

Pročitajte još: