Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MALI ZVORNIK: SUBVENCIJE ZA POBOLJŠANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI ZA 52 KORISNIKA

Mačva
Img 0093

Ana Acan

Ugovore o dodeli subvencija opštine Mali Zvornik za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, po Javnom pozivu za 2023. godinu, predstavnici lokalne samouprave potpisali su protekle sedmice sa 52 korisnika koji su ostvarili pravo na ovaj vid podrške. Bespovratna sredstva dodeljena su za sprovođenje ukupno šest mera unapređenja energetske efikasnosti kuća i stanova.

Img 0097

 

Za sufinansiranje programa energetske sanacije u domaćinstvima u 2023. godini na teritoriji lokalne samouprave Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije doniralo je opštini Mali Zvornik 8.400.000 dinara. Prema rečima predsednika opštine, Zorana Jevtića, lokalna samouprava za ovu namenu iz sopstvenog budžeta izdvojila je 3.600.000 dinara.

Img 0110

Obezbeđena finansijska sredstva, u ukupnom iznosu od 12 miliona dinara, biće iskorišćena za sufinansiranje različitih mera podrške u ovoj oblasti, uključujući zamenu stolarije na objektima, izradu fasade, nabavku solarnih panela i kotlova za grejanje. Najviše zahteva na konkursu ovog puta bilo je za finansijsku podršku za zamenu stolarije na objektima i na ime realizacije ove mere potpisana su 43 ugovora sa vlasnicima stambenih objekata.

Img 0122

Sredstva za zamenu postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju efikasnijim kotlom na biomasu dobilo je 3 korisnika. Po jedan ugovor potpisan je za realizaciju preostale 4 mere, za postavljanje i nabavku materijala za termičku izolaciju, ugradnju toplotnih pumpi, zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora i za ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Img 0150

Preko subvencija za unapređenje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova, opština će sufinansirati do 50 posto prihvatljivih troškova za radove i utrošene materijale, u skladu sa propisanim limitom za svaku od mera podrške. Za izvođenje radova biće angažovano ukupno devet preduzeća.

Pročitajte još: