Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MALI ZVORNIK: U SREDNJOJ ŠKOLI OD JESENI SMER FARMACEUTSKI TEHNIČAR

Mačva
Srednja Skola Mali Zvornik

Ana Acan

Ministarstvo prosvete Republike Srbije odobrilo je Srednjoj školi u Malom Zvorniku da u školskoj 2024 – 2025. godini uvede obrazovni profil Farmaceutski tehničar. Za školovanje na ovom smeru učenici se mogu upisati u aktuelnom upisnom roku i od jeseni pohađati nastavu.

Prema rečima direktorke malozvorničke Srednje škole, Marte Živanović, ovo je za učenike, profesore i sve u lokalnoj zajednici velika i važna vest, budući da postoji veliko interesovanje učenika za upis u Farmaceutsku školu.

„Školovanje na ovom smeru traje 4 godine i ima mnoge prednosti. Nakon završetka srednje škole učenici imaju mogućnost izbora, da se zaposle u struci ili da se opredele za nastavak obrazovanja, uz direktnu prohodnost na više škole i fakultete, na Farmaceutski fakultet, Medicinski, Stomatološki, Prirodno – matematički, Pedagošku akademiju ili Visoku medicinsku školu“, navela je Živanović.

Ona je istakla da u okviru školovanja, učenici stiču neophodna teorijska znanja i stručnu osposobljenost za rad farmaceutskih tehničara u uslovima apoteke, veletrgovine ili fabrike lekova, te da imaju mogućnost zapošljavanja u svim ustanovama profesionalne farmacije, kao što su apoteke, galenske laboratorije, biljne apoteke, kao i pogoni za izradu dijetetskih i makrobiotičkih preparata.

„Srednja škola u Malom Zvorniku odavno pokušava da dobije saglasnost nadležnih za uvođenje obrazovnog profila Farmaceutski tehničar i konačno smo uspeli u tome, uz veliko zalaganje lokalne samouprave, koja je prepoznala potrebu za uvođenjem novog smera i pružila nam podršku u nastojanju da uspešno realizujemo ovu inicijativu“, rekla je Živanović, dodajući da će novi smer doprineti raznovrsnosti ponude obrazovnih profila u Malom Zvorniku i omogućiti učenicima da se za zanimanje farmaceuta obrazuju u svom rodnom mestu.

Prema njenim rečima, smer Farmaceutski tehničar u školskoj 2024 – 2025. godini Srednjoj školi u Malom Zvorniku odobren je od strane nadležnog ministarstva umesto smera Finansijsko – računovodstveni tehničar.

Osim obrazovnog profila Farmaceutski tehničar, učenici koji se spremaju za upis u srednju školu imaju mogućnost da u Srednjoj školi u Malom Zvorniku odaberu i pohađaju Gimnaziju opšteg tipa ili da se školuju na smerovima Frizer, Pedikir i Manikir.

Pročitajte još: