Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MALOVIĆ: PUNA PODRŠKA PROJEKTU “RIO TINTO”

Mačva, Srbija
Branislav Malovic

Ana Acan

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Branislav Malović kaže da je posle propalog “svelitijumskog sabora” u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom.

-Realno Rio Tinto je verovatno mogao i ranije izaći sa sada objavljenom studijom o uticaju na životnu sredinu jer bi samim tim blagovremeno stali na put mnogim spekulacijama na ovu temu.

Skup protiv litijuma se pretvorio u međusobni sukob opozicionara dok su se za govornicom smenjivali strani plaćenici i najveći zagovornici usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ako izuzmemo sve one koji su taj dan došli u Loznicu sakupljeni sa koca i konopca samo da bi malo medijski živnuli zanemarljiv je broj građana Loznice koji je bio prisutan.

To je jasan pokazatelj da čak ni građani Loznice nemaju problem sa iskopavanjem litijuma samo ukoliko ih struka uveri da neće biti štetnih posledica po životnu sredinu, a država garantuje da će se pridržavati najvećih svetskih standarda po tom pitanju.

Svakako da Evropa ima svoj interes da smanji zavisnost od litijuma iz Kine i zemalja Latinske Amerike ali je to istovremeno odlična prilika za neko novo poglavlje razvoja Srbije i njeno repoziciranje unutar same Evrope.

Zato apelujem na Vladu Srbije da vrati projekat Jadar, da studije o proceni uticaja na životnu sredinu budu dostavljene nadležnim ministarstvima u zvaničnom i formalnom postupku. Ovaj zvanični proces će pretpostavljam zahtevati i javnu raspravu. Zbog toga nema mesta senzacionalizmu i politizaciji. Ukoliko Vlada Srbije ponovo bude razmatrala ovaj projekat i ukoliko projekat bude vraćen u redovnu proceduru koja je regulisana zakonom, svi građani Srbije i svi zainteresovani stručnjaci imaće dovoljno vremena i prostora da iznesu svoju argumentaciju.

I ovo je na kraju najpoštenije. Ne može Srbija propustiti svoju budućnost zato što gubitnici svih izbora misle da mogu politički da prežive narednih par godina obmanjujući ljude pričom o Rio Tintu. Suviše je ovo velika šansa da bi je olako propustili i popustili pod pritiscima onih koji su prvo debelo naplatili svoju zemlju Rio Tintu , a onda preko noći postali ekolozi i vajni stručnjaci za zaštitu životne sredine.

Dužni smo sebi i potomcima da se odgovorno ponašamo prema resursima koje imamo i ako treba da se ekonomski dodatno ojača Srbija na duži period ovo je prilika koju ne smemo propustiti, poručuje Malović.

Pročitajte još: