Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MARJANOVIĆ: PROJEKAT „JADAR“ RAZVOJNA ŠANSA ZA ČITAVU SRBIJU

Mačva, Srbija
Zm2

Ana Acan

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga i član GO SNS, Željko Marjanović gostujući na lozničkoj Televiziji „Lotel“ naglasio je da nedvosmisleno daje podršku projektu „Jadar“ jer ga smatra velikom razvojnom šansom za Loznicu, čitav Mačvanski upravni okrug i Srbiju.

-Kada se osvrnemo na 28. jun, moram da napomenem da je na protestu u Loznici bilo oko 2.000 ljudi, uglavnom sa strane i drago mi je što se veoma mali broj Lozničana odazvao tom protestu. Na skupu su bili svi opozicioni lideri koji i ovu temu pokušavaju da ispolitizuju, kao što su to činili i u situacijama kada našu zemlju zadesi neka tragedija, poput one u Ribnikaru. Bilo kakav bunt protiv vlasti – oni su tu. Mnogo me razočaralo kada sam na tom protestu video ljude koji su prodali svoju imovinu, kuće, njive Rio Tintu, a sada su protiv te kompanije, istakao je Marjanović.

Komapnija Rio Tinto je samoinicijativno objavila nactre Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i mnogi je ocenjuju kao najkompletnije urađenu studiju na tu temu do sada u Srbiji.

-Studija koju su radili eminentni stručnjaci iz Srbije i inostranstva objavljena je na nekoliko hiljada stranica i podeljena u tri dela. Obuhvata rudarenje, preradu rude i deponovanje jalovine. Posebno naglašavam da pored svih ovih studija, dozvola, kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, tražiće se i garancija zemalja EU i posebno od nemačke parije „Zelenih“ koja je najglasnija po pitanju zaštite životne sredine, kaže Marjanović.

Važno je naglasiti da nisu tačni navodi da će deponija biti u dolini reke Jadar kod sela Bradić i Gornje Nedeljice, što je unelo nemir kod građana.

-Ova studija pokazuje da će deponija biti smeštena u mestu Štavice u Dvorskoj, predelu koji je takve konfiguracije da nema šanse da dođe do nekog zagađenja, tvrdi Marjanović i naglašava da živi na svega dva kilometra vazdušnom linijom od mesta na kom će biti rudnik. „Moram da budem potpuno iskren, da ima jedan promil brige za ekologiju, da to neće ispasti dobro, ja sigurno ne bih sada ovde sedeo.“

Da Srbija velika sredstva ulaže u ekologiju i infrastrukturu dokaz su kapitalni projekti od kojih će benefit imati Lozničani i čitav okrug. Izgrađen je Naučno-obrazovni centar u Tršiću, rekonstruisana bolnica i dobijena nova medicinska oprema, izgrađen je „Lagatora“ jedan od najlepših fudbalskih stadiona u Srbiji, dve nove fabrike zapošljavaju više od tri hiljade radnika – američki „Adient“ i kineski „Mint“, do kraja godine otvara se i brza saobraćajnica Šabac-Loznica. Građevinska dozvola za pogon za prečišćavanje otpadnih voda je završena, a do kraja 2025. otvaranjem Regionalne deponije u Kaleniću kod Uba rešićemo adekvatno deponovanje otpada, naglasio je Marjanović.

Pročitajte još: