Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MDULS: I OVE GODINE IZ BUDŽETA VIŠE OD POLA MILIJARDE DINARA ZA USPOSTAVLJANJE JEDINSTVENIH UPRAVNIH MESTA

Srbija
Mduls 1

Ana Acan

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će i ove godine sa više od pola milijarde dinara budžetskih sredstava finansirati projekte jedinica lokalne samouprave i uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta u gradovima i opštinama širom Srbije. Ministarstvo je objavilo tri javna poziva za sve jedinice lokalne samouprave.

Javni poziv za raspodelu sredstava u ukupnom iznosu od 409,6 miliona dinara, Javni poziv za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske, odnosno gradske uprave u 2023. godini, u ukupnom raspoloživom iznosu od 8,3 miliona dinara i Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u cilju podrške jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama za uspostavljanje i unapređenje jedinstvenog upravnog mesta, u iznosu od 90 miliona dinara.

Gradovi i opštine mogu konkurisati za raspodelu budžetskih sredstava za realizaciju novih ili završetak započetih projekata koji se finansiraju iz budžeta jedinice lokalne samouprave, a od posebnog su značaja za jedinice lokalne samouprave, lokalni ekonomski razvoj, investicije i zapošljavanje u jedinici lokalne samouprave.

Rok za podnošenje prijava za raspodelu sredstava i za dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinsku, odnosno gradsku upravu je do 22. februara u ponoć, a rok za podnošenje zahteva za dodelu sredstava za uspostavljanje JUM-a je do 26. februara u ponoć.

MDULS će finansijski podržati uvođenje eUprave i savremenih informacionih tehnologija u rad organa jedinica lokalne samouprave, a u cilju modernizacije rada i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima i privrednim subjektima. Gradovi i opštine mogu da apliciraju i za finansijsku pomoć u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za građane, kao i radi omogućavanja adekvatnog prilaza ustanovama javnih službi osobama sa invaliditetom, a sredstva će biti dodeljena i za realizaciju projekata koji doprinose preventivnom delovanju na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda, u cilju zaštite imovinskih interesa jedinica lokalne samouprave i građana.

Kada je reč o godišnjim nagradama za najbolje opštinske, odnosno gradske uprave u 2023. godini, MDULS će i ove godine, u okviru ukupnih raspoloživih sredstava, dodeliti nagrade u jednakim novčanim iznosima za četiri oblasti – efikasnost i delotvornost, transparentnost i učešće javnosti u radu jedinice lokalne samouprave, odgovornost i vladavina prava i ravnopravnost i anti-diskriminacija.

Detalji o načinu prijavljivanja i neophodnoj dokumentaciji mogu se pronaći i preuzeti sa sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, na adresi www.mduls.gov.rs.

Pročitajte još: