Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MDULS: Obeležen početak ovogodišnjeg SIGMA merenja napretka u sprovođenju reforme javne uprave u Srbiji

Srbija
P1059388x

Ana Acan

Povodom svečanog početka ovogodišnjeg SIGMA merenja napretka ostvarenog u sprovođenju reforme javne uprave u Srbiji, a u okviru procesa evropskih integracija, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za evropske integracije i Misija SIGMA održali su uvodni (kick off) sastanak na visokom nivou. Cilj sastanka je upoznavanje institucija Republike Srbije sa misijom SIGMA i predstavljanje revidiranih principa javne uprave koje je SIGMA usvojila u novembru 2023. godine.

Prisutnima su se obratili ministarka za evropske integracije prof. dr Tanja Miščević, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave u sektoru za Dobru upravu Radoslav Vujović, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva i šef programa SIGMA Gregor Virant.

P1059287x
Foto: EU Info Centar

Ministarka za evropske integracije prof. dr Tanja Miščević navela je da reformisati državnu upravu i lokalnu samoupravu znači ubrzati krvotok jedne države. „To je veoma težak i izazovan posao od ogromne važnosti i za naše građane i za privredu. Za razliku od mnogih drugih oblasti u kojima se usklađujemo s onim što postoji u EU, ovde nema pravnih pravila, već postoje samo pravni principi koje države članice različito prihvataju. Drugi veliki izazov jeste činjenica da Srbija ima veoma dugu tradiciju državne uprave koju je razvijala uporedo sa svojom državnošću. Pošto u ove reforme nismo krenuli od nule, treba i da ih pažljivo uklapamo sa tom našom tradicijom“, izjavila je ministarka Miščević.

P1059388x
Foto: EU Info Centar

„Od samog početka EU je iz svojih fondova podržavala razvoj i unapređenje državne uprave i lokalne samouprave. Posebno nam je značajna sektorska budžetska podrška Evropske unije, koja sada ide u novi ciklus vredan 30 miliona evra i koja podrazumeva vrlo jasne indikatore za nastavak dalje reforme“, naglasila je ministarka za evropske integracije i podvukla da se stupanjem u članstvo ovaj proces neće završiti, već će nas pratiti i kao članicu Evropske unije i zato je dodatno veoma važno da zajednički još mnogo radimo na tome.

P1059271x
Foto: EU Info Centar

Obrativši se u ime ministra državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandra Martinovića, pomoćnik ministra Radoslav Vujović istakao je da je prema nalazima prethodnog SIGMA Izveštaja iz 2021. godine najveći napredak identifikovan u oblasti Pružanja usluga, ali da se naša država nalazi iznad regionalnog proseka i u oblastima Upravljanja javnim finansijama, Upravljanja ljudskim resursima i Razvoja i koordinacije javnih politika, što, prema njegovim rečima, potvrđuje posvećenost Republike Srbije sveobuhvatnoj reformi javne uprave.

P1059271x
Foto: EU Info Centar

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva izjavila je da iako ne postoji jedinstven model koji se može preuzeti i primeniti na svakog budućeg člana, principi reforme javne uprave (PAR), koje je 2014. godine razvila SIGMA u tesnoj saradnji sa EU, pružaju dragocene smernice za postizanje zdrave i nepristrasne javne uprave. Srbija imala koristi od najveće EU podrške sektoru za reformu javne uprave u regionu (80 miliona evra), praćene tekućom sektorskom budžetskom podrškom od 30 miliona evra.

Pročitajte još: