Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MIJAILOVIĆ: ŽENE IMAJU KLJUČNU ULOGU U NAPRETKU ČOVEČANSTVA

Mačva
Mina Jpg

Ana Acan

Povodom Međunarodnog dana žena, članica Gradskog veća zadužena za brigu o porodici, posebnu zaštitu dece i rodnu ravnopravnost, Mina Mijailović kaže da je 8. mart prilika da istaknemo važnost postizanja rodne ravnopravnosti u svim segmentima društva.

„Uprkos tome što su se žene kroz istoriju suočavale sa sistemskim preprekama i rodnom diskriminacijom, one su odigrale ključnu ulogu u napretku čovečanstva. Nastavljamo da se borimo za prava žena, osnažujemo njihovu ulogu u društvu i radimo na stvaranju okruženja u kom svaka žena ima priliku da ostvari svoje potencijale. Svi zajedno, bez obzira na pol, treba da radimo na stvaranju jednakog društva u kom se poštuju i cene različitosti“, naglasila je Mijailović.

Ona je poručila i da je ovaj dan prilika da istaknemo koliko je važno omogućiti jednake uslove za žene i doprineti da budu vidljive i dobiju priznanja koja zaslužuju.

„Moja poruka svim ženama je da ne odustaju od svojih ciljeva, da ih ne obeshrabre stereotipne poruke o postojanju “muških i ženskih zanimanja”, jer im stav, znanje i obrazovanje niko ne može oduzeti. Borba žene je beskrajno inspirativna. Od borbe za osnovna prava, majčinstva, borbe za druge, do napornog rada na profesionalnom i ličnom usavršavanju, žene se neprestano suočavaju sa izazovima i preprekama. Njihova borba nije samo za sebe, već i za buduće generacije žena koje će možda imati privilegije koje su one same morale teško steći“, kaže Mijailović.

Borba žene je borba za jednakost, pravdu i poštovanje, koja se odvija svakog dana, u svim sferama života, od domaćinstva do radnog mesta, ističe Mijailović i dodaje da je to borba i za autonomiju i pravo žena da donose odluke o svom telu, karijeri i životu uopšte.

„Možemo biti ponosni na činjenicu da žene u Srbiji u većem procentu završavaju fakultete, važne su u socijalnim, ekonomskim i političkim sferama, imaju pristup obrazovanju, zapošljavanju i odlučivanju što pokazuje da su hrabrost i odlučnost žena inspiracija za sve nas da se pridružimo njihovoj borbi i da zajedno gradimo društvo u kojem će žene biti ravnopravne i cenjene kao što zaslužuju“, kaže Mijailović.

Pročitajte još: