Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MINISTAR SINIŠA MALI SA DELEGACIJOM MMF O planiranom povećanju penzija…

Srbija
Img 20231028 095634 Copy 800x522

Vesna Papović

Foto/ Screenshot/MF

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Mekgetigan, a koja boravi u Srbiji do 31. oktobra u okviru drugog razmatranja stendbaj aranžmana.

Ovo je drugi sastanak Malog i Mekgetigana tokom ove Misije, tokom koga su još jednom razgovarali o svim otvorenim pitanjima i interesovanjima te međunarodne finansijske institucije o važnim ekonomskim pitanjima za Srbiju.

Mali i Mekgetigan razgovarali su o planiranom povećanju penzija u januaru 2024. godine, o upravo usvojenom budžetu Republike Srbije za narednu godinu, nivou javnog duga, poreskoj administraciji, energetskom sektoru, sistemu „Iskra“, neophodnoj zakonskoj regulativi za sprovođenje daljih reformi.

„Hvala na razumevanju i dosadašnjoj pordšci u teškim reformama koje sprovodimo. Puno toga je iza nas, ali čeka nas još posla i u tome je svaka podrška dragocena. Pažljivo pratimo sva svetska dešavanja koja nose ekonomske posledice i ponašamo se u skladu sa njima, na dobrom smo putu“, poručio je Mali na sastanku u Ministarstvu finansija.

On je izrazio očekivanje da će Srbija sledeće godine imati još bolje ekonomske rezultate, i naglasio da nastavljamo sa izgradnjom infrastrukture, auto-puteva i železničkih pravaca, prateće infrastrukture za organizaciju EКSPO izložbe po svim važećim zakonima, ali bez prostora za probijanje rokova, odlaganja, neefikasnost.

„Hoćemo da izbegnemo sve situacije koje bi prolongirale bilo koju fazu realizacije ovog projekta koji je od velike važnosti za Srbiju“, rekao je Mali.

Na pitanje kakve su projekcije javnog duga za Srbiju u narednim godinama, Mali je odgovorio da su cifre ohrabrujuće, te da Srbija javni dug drži pod kontrolom uz nezaustavljanje reformi i razvoja i uprkos krizi.

„Likvidni smo, zadovoljan sam performansama i načinom kako upravljamo javnim dugom“, istakao je ministar finansija.

Donal Mekgetigan ocenio je da je dobro što je budžet Srbije za narednu godinu već usvojen i još jednom pohvalio sistem Iskra“, centralni informacioni sistem za obračun zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, ali i donetu Uredbu o upravljanju kapitalnim projektima i unapređenje praćenja fiskalnih rizika.

On je istakao i da očekuje da Srbija snažno nastavi reformu energetskog sektora.

Misija Monetarnog fonda u Srbiji započela je 19. oktobra. Srbiji je ova međunarodna finansijska institucija krajem prošle godine odobrila dvogodišnji stendbaj aranžman vrednosti oko 2,4 milijarde evra. Aranžman je podrška dogovorenom ekonomskom programu Srbije.

Pročitajte još: