Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MINISTARKA JELENA TANASKOVIĆ OTVORILA SAJAM POLJOPRIVREDE U ŠAPCU

Mačva, Srbija
1710504677709

Ana Acan

Međunarodni sajam poljoprivrede u Šapcu danas je svečano otvorila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Tradicionalna dvodnevna manifestacija održava se po 14. put u organizaciji Regionalne radio-televizije „As“ i pod pokroviteljstvom grada Šapca.

1710504716261

Obraćajujući se okupljenima ministarka je naglasila da ovaj sajam zauzima važno mesto. Mačvanski upravni okrug i šabački kraj su poznati po velikim poljoprivrednim potencijalima i posebno razvijenoj stočarskoj proizvodnji, pa su ovakve vrste okupljanja dragocena prilika za razmenu znanja i iskustava za dalje unapređenje proizvodnje, naglasila je Tanasković.

1710504716268

„Budžetom za 2024. godinu za poljoprivredu su opredeljena rekordna sredstva u ukupnom iznosu od 119 milijardi dinara. Država je ove godine odvojila istorijski iznos sredstava za poljoprivredu i svih subvencija ne samo u stočarstvu, već i ratarstvu i naš jedini cilj je da potrošimo svaki dinar na vašu korist i u cilju unapređenja srpske poljoprivrede“, rekla je Tanasković.

1710504677749

„Ono što se u prethodnom periodu pokazalo kao najbitnija činjenica za samog primarnog proizvođača je sigurna subvencija i tu nema nikakvog odstupanja. Država će raditi na tome da one budu samo uvećane i svako ko se bude prijavio za svaku meru na javnim pozivima koje sprovodimo, svi će dobiti sredstva ukoliko ispunjavaju uslove. Nema više podvlačenja crte što se nacionalnog budžeta tiče, svaki poljoprivredni proizvođač može da računa na subvenciju koju je država obećala. Fokusirali smo se u nacionalnom budžetu na direktna davanja i podsticaje, na ulaganja u samu poljoprivrednu proizvodnju, a što se tiče investicija, odvojena su sredstva i za investiranje u biljnu i stočarsku proizvodnju i to ćemo raditi pre svega iz IPARD-a koji smo već pokrenuli. U toku je IPARD 3, nastaviće se odprilike svaki drugi mesec i pored toga imamo SKAP projekat konkurentne poljoprivrede gde dajemo bespovratno 50 odsto od uloženih sredstava, 40 posto je kreditna linija, a 10 posto učešće primarnog proizvođača“, objašnjava Tanasković dodajući da je interesovanje poljoprivrednika izuzetno veliko.

1710504826740

Šabac ima 80.000 hektara obradivih površina i preko 10.000 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. Za agrarni budžet u ovoj godini opredeljeno je 120 miliona dinara i u odnosu na druge druge lokalne samuprave, Šabac ima najveća izdvajanja za poljoprivredu.

1710504716279

Manifestacija je okupila oko 180 izlagača poljoprivredne mehanizacije, semena, zaštitnih sredstava, opreme za poljoprivredu, prerađevina, rukotvorina i drugog. Posetioci će u sportskoj hali „Zorke“ tokom dva dana imati priliku da se upoznaju sa svim novitetima u oblasti agrara, a  mehanizacija je izložena na prostoru ispred hale.

Pročitajte još: