Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MINISTARKA ZDRAVLJA U RADNOJ POSETI DOMU ZDRAVLJA I ŠABAČKOJ BOLNICI

Mačva
Img 1637

Ana Acan

Ministarska zdravlja dr Danica Grujičić boravila je danas u radnoj poseti šabačkom Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić” i Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević”. Obilaskom službi pedijatrije, magnetne rezonance, porodilišta, onkologije, ministarka se upoznala sa funkcionisanjem, trenutnim problemima i nedostacima sa kojima se ove zdravstvene ustanove suočavaju.

Img 1706

„Dom zdravlja je dobro organizovan i pored toga što nesdostaje određen broj službi. Treba pojačati medicinu rada, dok su medicina sporta i pedijatrija lepo opremljene. Dalji razvoj ove ustanove zavisiće isključivo od toga da li će se graditi nova Bolnica na novoj lokaciji, jer je činjenica da Dom zdravlja nema svoju laboratoriju, mamograf, kao ni rentdgen i ove zdravstvene usluge se obavljaju u Opštoj bolnici. S druge strane, Bolnica ima analogni mamograf, a potreban je digitalni, zbog čega ćemo raditi na tome. Mogu da najavim da će Dom zdravlja dobiti i digitalni rentdgen, a ako nova Bolnica bude građena na novoj lokaciji, o čemu ne odlučuje ministarstvo nego država, Dom zdravlja će morati da razvije laboratoriju“, naglasila je ministarka.

Img 1713

Kada je reč o magnetnoj rezonanci, ministarka je građanima uputila molbu za razumevanje i strpljenje, jer se očekuje uključivanje u softer za zakazivanje pregleda koji se pokreće 15. aprila.

„Aparat koji je šabačka Bolnica dobila je potpuno nov i razlikuje se od svih drugih koji se koriste u radiologiji, tako da je zaposlenima potrebno vremena da nauče da rade na njemu. Verujem da će šabačka Bolnica moći da odgovori potrebama i da neće biti potrebe da se ide kod privatnika, kako bi se na drugim mestima radila magnetna rezonanca“, rekla je Grujičić i naglasila da ukoliko se bude gradila nova Bolnica, Ministarstvo će podržati tu ideju. Stari objekti često ne mogu da odgovore novim zahtevima 21. i 22. veka, jer mi sada moramo da mislimo deset i 20 godina unapred“, objašnjava ministarka.

Takođe, Grujičić je izjavila za medije da je isakzana potreba za dodatnim radiolozima i pedijatrima i uputila poziv mladim kolegama da se odluče za specijalizaciju pedijatrije, koja je jedna od najlepših.

Kada je reč o nabavci medicinske opreme u planu je i nabavka ultrazvuka za kardiologiju, kao i za ginekologiju u Domu zdravlja, a najverovatnije i jedan za pedijatriju.

Img 1731
Img 1731

„Ono što ne zavisi isključivo od opreme su problemi u funkcionisanju gastroskopije i kolonoskopije. Potrebni su lekari koji to treba da znaju da urade kako treba. Zbog toga se nadam da će se određeni broj specijalizanata vratiti u Šabac. Zadatak Ministarstva zdravlja i svih koji rade u državnoj službi je da nema liste čekanja i da pacijent kada mu nešto zatreba, tu uslugu odmah i dobije, a kada će se tome priključiti i privatne institucije videćemo, o tome će odlučiti država“, kaže ministarka.

Zamenik gradonačelnika Milan Mačvan izrazio je zadovoljstvo zbog posete ministarke zdravlja, što je bila odlična prilika da menadžment šabačkih zdravstvenih ustanova iznese probleme, ali i potrebe kako bi se zdravstvene usluge unapredile.

Img 1680

„Država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i sama ministarka, su mnogo pomogli Šabac u prethodnom periodu. Nadam se da će se ta saradnja i nastaviti. Ministarka je izrazila veliko razumevanje za sve potrebe Doma zdravlja i Bolnice i nadam se da ćemo biti u mogućnosti da našim građanima pružimo najbolju moguću brigu i negu. Svi zajedno treba da idemo ka cilju da našim građanima omogućimo najbolje uslove za lečenje“, rekao je Mačvan.

 

Pročitajte još: