Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MINISTARSTVO ODBRANE I VS OBELEŽAVAJU SRETENJE – DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE

Srbija
Img 228879

Ana Acan

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije i Vojska Srbije nizom manifestacija obeležiće Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije, koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije.

Uoči praznika, sutra u 16 časova pripadnici Garde Vojske Srbije izvršiće počasnu artiljerijsku paljbu, na tri lokacije: sa Savske terase na Kalemegdanu, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu i sa Niške tvrđave u Nišu. Uporedo sa izvršenjem počasne paljbe biće upriličen defile plovila Rečne flotile u Beogradu, na plovidbenoj ruti od Savskog jezera do Pančevačkog mosta, i u Novom Sadu od Žeželjevog mosta do mosta Slobode.

U Domu Vojske Srbije u Nišu biće otvorena i izložba Vojnog muzeja pod nazivom „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“, na kojoj će posetioci videti eksponate koji su do sada retko izlagani, a koji svedoče o temeljima moderne srpske državnosti i spremnosti naroda i vojske da stečenu slobodu beskompromisno brane. Sutra u 14 časova, biće priređen prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, a Nišlije će moći da pogledaju deo najsavremenijih sredstva naoružanja i vojne opreme kojima raspolaže Vojska Srbije.

Građani Srbije moći će da vide prelet avijacije nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom, a helikoptere će imati priliku da na nebu iznad svojih gradova vide stanovnici Kraljeva, Čačka, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Kruševca i Niša.

U četvrtak, 15. februara u 19.30 časova, Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije u okviru promenadnog defilea izvešće tradicionalne srpske marševe i kompozicije popularne muzike nastupajući sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova, Knez Mihailovom ulicom od Kalemegdana do Trga Republike u Beogradu.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovaće i u davanju vojnih počasti prilikom polaganja venca na grob Neznanom junaku na Avali, na centralnoj ceremoniji u Orašcu i državnoj ceremoniji na Oplencu, prilikom svečanog uručenja odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike, kao i na komemorativnim skupovima povodom Dana državnosti širom zemlje.

Proslava Dana državnosti Srbije, praznovanjem Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.

Pročitajte još: